Od prve mineva 110 let, v Sloveniji letos napovedanih 11 avtomobilskih dirk

Letos bo minilo 110 let od prve avtomobilske dirke, ki je potekala prek Slovenije. Ob jubileju se organizatorji, tekmovalci in nacionalna panožna zveza za avtošport AŠ2005 pripravljajo na novo sezono, ki jo bodo tudi letos krojile morebitne omejitve ob epidemiji s covidom-19. V nacionalnem koledarju je za zdaj 24 prireditev, od tega 11 v Sloveniji. Največja novost v koledarju bo prva gorskohitrostna dirka v Tolminu.

15.maja leta 1911, slabih 22 let po dnevu, ko je grof Anton Codelli v Ljubljano pripeljal prvi avtomobil, je področje današnje Slovenije - takrat dežele Kranjske pod Avstroogrsko monarhijo - gostilo prvo avtomobilsko dirko. To je bila avstrijska alpska vožnja oziroma Alpenfahrt. Nastopilo je 51 voznikov, med katerimi pa ni bilo Slovencev. Celotna preizkušnja je bila dolga 1.500 kilometrov, najtežji del trase za takratne avtomobile pa je bilo prečkanje strmega vzpona po stari cesti na Ljubelj. Karavana se je ustavila tudi v Ljubljani.

Letos mineva 110 let od te prireditve, prav tako pa se bomo letos spomnili tudi 95-letnice prve izpeljane gorske dirke na Ljubelj. Tudi ta je leta 1926, celo ob prisotnosti takratnega jugoslovanskega kralja in kraljice, potekala po tej strmi makadamski cesti.

Če je izvedbo prve ljubeljske dirke pod vprašaj postavilo pravo neurje z dežjem in celo snegom, izpeljavo avtomobilistične sezone v letu 2021 lahko v marsičem kroji epidemija s koronavirusom covid-19. Zaradi nje so lahko lani v Sloveniji izpeljali le dva relija in eno gorskohitrostno dirko. Letos je v nacionalni koledar za zdaj vpisanih 24 prireditev. Med temi je skupaj sedem relijev in gorskohitrostnih dirk, šest krožnohitrostnih dirk in štiri dirke v avtokrosu. V Sloveniji načrtujejo izvedbo štirih gorskih dirk, petih relijev in dveh dirk v avtokrosu. Največja novost med gorskimi dirkami je nova prireditev v Tolminu, kjer bodo letos predvidoma izpeljali tudi pozivni reli.

Med slovenskimi prireditvami so v načrtu reliji v Vipavi, Velenju, Železnikih, Novi Gorici in Idriji, gorskohitrostne dirke v Tolminu, na Gorjancih, v Lučinah in Ilirski Bistrici ter dve dirki v avtokrosu pri Moravčah.

Toda ne glede na število napovedanih prireditev bo njihova izvedba v prvi vrsti odvisna od uspešnosti omejevanja epidemije covid-19 in sproščanja ukrepov. Prvi napovedani reli v Vipavi bi moral potekali že v prvi polovici aprila (9.-10. april).

“Ta problematika je dvoplastna. Najprej bo potrebno doseči pogoje, da bomo dirko sploh lahko organizirali. V drugi fazi pa je nato vprašljiva izvedba teh tekmovanj s prisotnostjo gledalcev. Predvsem organizatorji gorskohitrostnih dirk in nekaterih relijev imajo tu velike težave, saj gre za zelo priljubljene prireditve z obiskom več tisoč ljudi. Ponekod izvedbo z obiskovalci pogojujejo tudi glavni pokrovitelji. Upam, da se bo v naslednjih dveh mesecih položaj umiril,” pravi Rado Raspet, od konca lanskega leta novi predsednik zveze AŠ2005.

Gregor Pavšič

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram