82 prijav za reli v Novi Gorici

Prihodnji konec tedna bo v širši okolici Nove Gorice potekala že deveta izvedba MAHLE relija, ki je kot del FIA evropskega pokala tudi najvišje mednarodno rangiran slovenski reli. Organizatorji iz vrst AMD Gorica so prejeli 82 prijav, številko 1 pa podelili članu kluba in državnemu prvaku Roku Turku (hyundai i20 R5).

Deset let mineva od prvega poizkusnega samostojnega relija Nova Gorica v režiji domačega kluba, a v desetletju se je iz skromnega sprinterskega relija razvila vrhunska mednarodna prireditev. Že več let je reli del FIA evropskega pokala in po lanski odpovedi, povezane kajpak z ukrepi proti širjenju okužb s covidom-19, se reli letos vrača v ponovno zelo zahtevni obliki.

Celotna lista prijavljenih posadk -->

Pet posadk z R5-Rally2, na štart tudi trije dirkalniki GT znamke Alpine

Ker bosta vzporedno potekala tako klasični kot tudi tako imenovani MAHLE Eco reli (za električna vozila, ki tekmujejo v točnosti), bo prireditev trajala kar tri dni. Klasični reli bo v petek in soboto sestavljalo 13 hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 134 kilometrov. Prvi dan bo na sporedu sedem hitrostnih preizkušenj, zvečer v petek tudi atraktivna “superspecial” preizkušnja v središču Nove Gorice. Večina trase je enaka kot pred dvema letoma, organizatorji pa so drugi tekmovalni dan dodali novo zahtevno hitrostno preizkušnjo nad Renčami.

Na reli se je prijavilo 82 posadk. Štartno številko ena bo nosil državni prvak Rok Turk (hyundai i20 R5) s sovoznikom Vilijem Ošlajem. Skupno je prijavljenih pet dirkalnikov razreda R5 oziroma rally2 - poleg Turka še Aleš Zrinski (ford fiesta R5), Albert von Taxis und Thurn, Ferenc Kiss (oba VW polo R5) in Lukas Dunner (škoda fabia rally2).

Zelo atraktiven bo nastop treh tovarniških avtomobilov znamke Alpine, ki v Slovenijo prihajajo v sklopu pokala FIA RGT. Vozniki so Guigou, Ragues in Baffoun.

Povratek Humarja

“Predlani smo se kar malo razvadili z velikim številom posadk v dirkalnikih R5. Tudi letos je konkurenca zelo kakovostna, čeprav je teh avtomobilov nekaj manj. Istočasno poteka reli za svetovno prvenstvo, tudi Čehi so nastope svojih reprezentančnih posadk omejili le na domače relije. Vseeno pričakujem odličen reli. Imamo kar štirinajst posadk med dvokolesno gnanimi dirkalniki razreda rally4 oziroma R2 in prav tu pričakujemo zelo kakovostne borbe,” pred relijem pravi Denis Mrevlje, pomočnik direktorja relija in vodja varnosti na reliju.

Mrevlje je omenil razred dvokolesno gnanih avtomobilov, kjer se v konkurenco spet vrača nekdanji prvak Aleks Humar. Idrijčan bo s sovoznikom Markom Žgavcev vozil ford fiesto rally4 in bo popestritev razreda, kjer je letos prevladoval Marko Grossi (peugeot 208 rally4).

“Ponosen sem, da nastopam kot član kluba AMD Gorica, kjer vsi delajo s srcem in zato jih rad zastopam iz tekmovalnega vidika. Zaradi okolja in primorske atsmofere je reli v Novi Gorici vedno nekaj posebnega. Preizkušnje so spet lepo izbrane in tudi nekoliko daljše so kot smo jih vajeni. Do zdaj je bila moja s sezona zelo dobra in čisto po planu, tudi za ta reli pa smo že skovali ustrezno taktiko,” je pred relijem povedal nosilec štartne številke 1 Rok Turk.

foto: Uroš Modlic

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram