Avtomobilski športniki vse številčnejši, vrnitev tudi mednarodnih uspehov

Slovenski avtomobilski športniki so letos pod okriljem zveze AŠ2005 opravili s prvo polovico sezone. Še naprej navdušuje velika številčnost tekmovalcev, ti pa se obenem lahko pohvalijo tudi z vse bolj odmevnimi in kakovostnimi mednarodnimi dosežki. To dokazuje tudi zadnja zmaga slovenskega relista v Italiji.

Organizatorji so pod okriljem Zveze za avtošport AŠ2005 letos v Sloveniji že izpeljali dve gorskohitrostni dirki, dva relija in eno dirko v avtokrosu. Poleg tega so tekmovalci v teh panogah gostovali tudi na eni prireditvi v tujini. Bilanca prvega dela sezone je zelo spodbudna.

“Iz tekmovalnega vidika lahko sezono do zdaj ocenim kot zelo dobro. Še nikoli toliko licenc in športnih funkcionarjev. Skupaj z dnevnimi licencami bi lahko letos našteli okrog 600 tekmovalnih licenc. Reli Vipavska dolina je privabil tri voznike iz svetovnega prvenstva, v Velenju je bilo na štartu kar sto posadk. Tako število je resnično zelo dobro in tudi ko gledamo nekatere dirke državnih prvenstev v razvitih državah zahodne Evrope, imajo redki več kot po 60 ali 70 posadk na štartu. Veseli tudi dejstvo, da sem na reliju v Velenju lahko istočasno gostil še predsednika dveh sosednih držav, to je hrvaške in madžarske zveze. Tudi taka sodelovanja so pomembna, saj se naše športne poti pogosto križajo,” pravi predsednik AŠ2005 Rado Raspet, ki je letos kot prvi Slovenec tudi član odbora WMSC pri Mednarodni avtomobilski zvezi FIA.

Rado Raspet, predsednik zveze AŠ2005.

Na gorskih dirkah je letos nastopilo 66 različnih tekmovalcev, med temi jih je bilo 13 mlajših od 23 let. V konkurenci so bila letos do zdaj tudi štiri dekleta. V reliju je do zdaj nastopilo 67 različnih voznikov in 68 različnih sovoznikov. Med temi je bilo 17 voznikov in 20 sovoznikov mlajših od 21 let.

Poleg številčnosti pa letos odmevajo tudi mednarodni dosežki slovenskih avtomobilskih športnikov. Potem ko je lani Aleš Prek postal evropski gorski podprvak, so je trend postopnega mednarodnega preboja v športu, ki zahteva izjemno visoka finančna sredstva, nadaljeval tudi v letošnji sezoni. Državni prvak v reliju Rok Turk (Hyundai i20 Rally2) je zmagal na reliju Delta za FIA evropski reli pokal, odlično sezono pa ima za zdaj v Italiji Boštjan Avbelj (Škoda Fabia Rally2). Zadnji konec tedna je zmagal na italijanskem reliju Casentino in to spet v konkurenci nekaterih odličnih Italijanov in celo gosta s svetovnega reli prvenstva, s čimer je potrdil odlične vožnje s predhodnih dveh relijev. Avblju se nasmiha naslov prvaka v italijanskem prvenstvu IRC, kar bi bil glede na konkurenco objektivno eden največjih mednarodnih dosežkov slovenskih avtomobilskih športnikov.

Boštjan Avbelj in sovoznik Damijan Andrejka na reliju Casentino v Italiji.

“Malo mi je žal izgubljene zmage na prvem reliju sezone, ko sva bila s sovoznikom prekratka le za 2,8 sekunde. Takrat sva malo zaspala na štartu in začela premalo agresivno. Zato sem v Casentinu odločno napadel že od samega štarta in bil z doseženimi časi zelo zadovoljen. To je seveda zelo pomembna zmaga za prvenstvo, zadnji reli v IRC nas v Bassanu čaka konec oktobra," je povedal Avbelj, ki je na zadnjem reliju dobil šest od sedmih hitrostnih preizkušenj.

Poleg tega omenimo tretje mesto 18-letnega Marka Škulja (Ford Fiesta Rally4) na reliju Weiz v Avstriji, pa uvrstitev v finale na dirki evropskega prvenstva za slovenskega avtokrosista Marcela Grgiča, že v začetku leta je na potencial mladih slovenskih voznikov opomnil Martin Čendak iz Kopra. Uvrstil je se je v finale evropskega izbora FIA Rally Star. Če so v finalu manjkale mnoge avtomobilsko zelo razvite države, je Slovenija tam imela svojega predstavnika. Na gorskih dirkah FIA centralno-evropske cone je letos zelo uspešen tudi Anže Dovjak (Peugeot 208 Rally4), sicer najhitrejši mladinec iz državnega prvenstva.

Martin Čendak na izboru FIA Rally Star.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram