Decembrsko pismo predsednika

Dragi prijatelji, ljubitelji avto športa, spoštovani predstavniki društev in klubov,

z veseljem lahko sporočim, da je letošnja avtomobilistična sezona, kljub nekaterim omejitvam, stekla brez odpovedi v koledarju. Izvedene so bile prav vse predvidene dirke v vseh panogah. Poleg tega je bilo organiziranih še nekaj dodatnih dogodkov, kar kaže na to, da je v Sloveniji avto šport dobro sprejet in ima potencial za še večjo številčnost tako dogodkov, kot tudi obiskovalcev.

Najprej bi rad omenil in čestital vsem, ki ste zaslužni za razvoj avtokrosa. Obnovljena proga v Moravčah je v 2 dveh dneh v začetku oktobra kljub slabšemu vremenu privabila več kot 5.000 gledalcev. Tudi udeležba tekmovalcev je bila rekordna – prijavilo se je več kot 40 voznikov. Pohvale so prihajale z vseh strani, tudi od naših kolegov iz tujine.

Naše barve ste več kot odlično zastopali tudi vozniki starodobnikov. Mislim, da je bila sezona za vas več kot uspešna, saj ste dosegali dobre rezultate, dirko v Buzetu ste edini odpeljali dvakrat in ušli vesoljnemu potopu, ki je preprečil nastop ostalim. V diviziji 5 sta bila v boju za drugo mesto prav do zadnje dirke A. Vidmar in B. Urbančič. Na koncu je za 2 točki Vidmar ugnal Urbančiča in zasedel drugo mesto v končni razvrstitvi divizije 5. Zmago  je slavil Matjaž Korošec.

V kategoriji Točnost se je za prvo mesto  vse do dirke v Čedadu bil boj med Peter Lešnjakom in Borisem Vrhuncem. Lešnjak je na koncu le za eno točko osvojil prvo mesto. Tretje mesto je tako pripadlo Petru Kaplerju. Na tem mestu bi vsem iskreno čestital.

Sezona krožno hitrostnih dirk se je letos končala za nekatere v Brnu, druge v Grobniku. Najbolj številčni ter tudi najbolj uspešni so bili vozniki Twingo pokala, med katerimi imamo veliko podmladka. Ravno vi ste naša prihodnost in res je lepo videti, da se številčnost udeležbe tudi na krožnih dirkah iz leta v leto povečuje. Izpostavil bi odličnega Nika Štefančiča, ki je pri zgolj 17 letih zasedel odlično 2. mesto v končnem seštevku pokala CEZ med Twingi in Clioti ter tako za 2 točki prehitel tretje uvrščenega Miho Primožiča. V seštevku za državno prvenstvo Slovenije sta oba zasedla prvo mesto, Miha v skupni razvrstitvi in Nik v razvrstitvah Twingo ter med mladinci.  

 Zanimiva je bila tudi sezona gorsko hitrostnih dirk. Kljub številnim težavam z avtomobilom je prvak ponovno postal Milan Bubnič s svojo legendarno Lancio Delta HF Integrale. Da na dirkah ni pomembna samo hitrost, ampak tudi konstantnost, je v letošnji sezoni gorsko hitrostnih dirk pokazal Matevž Čuden. Ker je imel Bubnič med sezono kar nekaj tehničnih težav z dirkalnikom, se je v sam vrh generalne razvrstitve vmešal Čuden in na koncu osvojil odlično 2. mesto.

Dogodek GHD Ilirska Bistrica je bil kljub dvomom in negotovostim odlično organiziran dogodek. Letos nas je obiskalo še nekaj dodatnih funkcionarjev z mednarodne zveze FIA. V svojih poročilih so nam priznali odlično organizacijo tekmovanja z najvišjim rangom za to panogo. V FIA poročilih, ki so na zvezo prišla v tem mesecu, je bila Ilirska Bistrica poleg FIA Mastersa v Bragi najbolj obiskana dirka v letošnjem letu za evropski pokal.

Če kdaj, si prav letos vsi organizatorji zaslužijo posebne zahvale. V teh negotovih časih ste speljali kar vse dirke za državno prvenstvo. Posebne pohvale predajam Tolmincem, ki so letos organizirali ne le dodatno dirko za državno prvenstvo v gorsko hitrostnih preizkušnjah v začetku maja, ampak tudi prvi pozivni rally – 1. Rally Soča Valley v oktobru. Rally je bil med domačini ter tudi tekmovalci dobro sprejet, zato bo najverjetneje dirka dobila stalno  mesto v nacionalnem koledarju.

Držim pesti, da naslednje leto organizirate tudi ECO Rally Soča Valley, ki pa je bil letos zaradi premajhnega števila prijav odpovedan. Rally Soča Valley je dobra vzpodbuda za nadaljnje delo in organizatorje. Stremimo, da se število dirk za državno prvenstvo v vseh panogah poveča, ne samo v gorsko hitrostnih, ampak tudi v rallyju in drugih panogah.

V Bragi v Španiji, se je letos odvilo tekmovanju FIA Hill Climb Masters, kamor so povabljeni le najboljši v skupnih seštevkih. Slovenske barve je zastopal Aleš Prek s svojo Hondo Civic Type R, in v svoji skupini tudi zasluženo zmagal ter potrdil naslov evropskega poprvaka v Categoriji 1. Aleš, iskrene čestitke in hvala, da si nas skozi celotno sezono zastopal na dirkah za Evropski pokal!

Že tradicionalni dirki v Novi Gorici – Mahle Rally Nova Gorica ter Mahle Eco rally Nova Gorica sta tudi letos v septembru privabili zavidljivo število tekmovalcev ter obiskovalcev. Na Mahle rally-ju je imel letos nekaj tehničnih težav Rok Turk, a se vseeno v končni razvrstitvi povzpel na najvišjo stopničko med Slovenci. Težave pa je izkoristil Aleš Zrinski, ki se po aprilski nesreči hitro vrača v svojo formo in je v Novi Gorici drugi dan postavil skupno najhitrejši čas med slovenskimi posadkami.  

Eco rally Nova Gorica spada v najvišji rang tovrstnih tekmovanj. Posadka Špacapan – Špacapan je v Novi Gorici kljub veliki smoli osvojila odlično 4. mesto. Uvrstitev sta kasneje še izboljšala, saj sta na svetovnem pokalu v Monaku za alternativno gnane dirkalnike osvojila vrhunsko 2. mesto. Čestitam.

V Idriji pa je letošnji rally privabil rekordno število tekmovalcev. Dirka je letos potekala le v nedeljo, na štartni listi pa se je zbralo 80 posadk, kar je presenetilo tudi organizatorja. Skozi ciljno rampo je v nedeljo popoldne zapeljalo 58 vozil. Naslov državnega prvaka sta z zmago v generalni razvrstitvi potrdila Rok Turk in Viljem Ošlaj. Vice prvaka sta postala Marko Grossi in Tara Berlot, tretjo stopničko pa sta zasedla Gregor in Jernej Fakin. V diviziji 1 se je boj za prvo mesto v končni razvrstitvi državnega prvenstva kmalu končal z odstopom Luke Brusa in tako je zmago zabeležila posadka Nejc Mrak – Darko Vončina. Drugo mesto med vozniki je tako osvojil Luka Brus, tretje pa Primož Kačič. Med sovozniki divizije 1 je drugo mesto v končni razvrstitvi zasedel Aljaž Černigoj, tretje pa Boštjan Vidmar. V diviziji 2 sta naslov prvakov že pred časom osvojila Marko Grossi in Tara Berlot. Sledita jima posadki Jernej in Gregor Fakin, na tretjem mestu pa je mladi talentirani Mark Škulj s sovoznikom Urošem Ocvirkom. V diviziji 3 in 4 je v letošnjem letu dominirala posadka Matic Humar – Matic Peternel. Žal sta sezono v Idriji končala z odstopom, vendar sta kljub temu ostajata državna prvaka divizij 3 in 4. V diviziji 3 je drugo mesto zasedla posadka Miran Fabjan – Grega Žvokelj, tretje pa Erik in Tim Curk. V diviziji 4 je na drugem mestu v končni razvrstitvi pokalnega prvenstva končala posadka Erik - Tim Curk, na tretjem pa Kristjan Širok – Tadej Verdev.

Med mladinci je na prvem mestu s precejšnjo prednostjo Mark Škulj, za njim sta se uvrstila Nejc Mrak in Martin Čendak. Med sovozni(cami) pa je prvo mesto osvojila Tara Berlot, drugo Hana Vihtelič, tretji pa je bil Jakob Markežič.

Med starodobniki  v letošnjem letu ni bilo posebne konkurence, tako je posadka Miran Fabjan – Grega Žvokelj brez težav osvojila prvo mesto v končni razvrstitvi. Na drugem mestu je posadka Andrej Mrak – Jani Drnovšček.

V razvrstitvi Yugo pokala je prvo mesto osvojil Robert Kresnik, sledita mu Matija Potrata in Jure Kovač. Med sovozniki pa je prvo mesto zasedel Marko Nabergoj, drugo Nives Cotič in tretje Boštjan Uljančič.

V razvrstitvi NTL za rally so največ točk zbrale posadke AMD Gorice, na drugem mestu je AK Modri dirkač, na tretjem pa Društvo Autosport Jazon.

Naj omenim in pohvalim še posadko B. Avbelj in D. Andrejka, ki se letos sicer nista udeleževala SLO DP v rallyju, sta pa predstavljala slovenske barve v italijanskem prvenstvu in tam dosegla tudi dobre rezultate.

V sklopu FIA programov za odkrivanje in podporo mladih talentov trenutno poteka dodatno izobraževanje, pod vodstvom Mirana Kacina. Skupina se bo pod njegovim vodstvom udeležila 2 vikend kampov, na katerih jih čaka intenzivno in celostno izobraževanje in priprave za njihovo nadaljnjo pot. Na mladih svet stoji, zato so takšna izobraževanja še kako dobrodošla in veseli nas, da se je že na prvo tovrstno izobraževanje prijavilo preko 19 mladih, med njimi tudi 4 dekleta.

Mednarodna zveza FIA je kot vsako leto objavila razpis za nagrade za najboljše funkcionarje, društva ter za življenjsko delo funkcionarjev. Na Zvezo AŠ je prišlo veliko predlogov, izmed vseh prejetih pa smo po selekciji na Mednarodno zvezo FIA posredovali predloge za 7 funkcionarjev in 1 društvo. Izbira ni bila enostavna, saj ste prav vsi pomemben faktor na naših dogodkih in brez vas, dogodkov ter avto športa v Sloveniji ne bi bilo.

Naj omenim, da bomo slovesno podelitev Večer prvakov tudi letos primorani prestaviti v naslednje leto. Zaradi nepredvidljivih epidemioloških razmer smo se odločili, da podelitev izpeljemo v pričetku prihodnjega leta. Kljub temu pa vsem prejemnikom priznanj že zdaj iskreno čestitam!!

Celotna sezona je bila pestra, polna emocij, nesreč, ki so se k sreči dobro končale ter nepričakovanih zmag. Vstopili smo v veseli december, čas počitka, čas, da očistimo in pripravimo opremo za drugo leto, da analiziramo letošnje delo ter naredimo načrte za prihodnjo sezono. Želim vam, da ta praznični čas preživite kar se da mirno, obdani z ljudmi, ki vas imajo radi.

Vaš Rado Raspet

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram