Divizija II - odloča mladostna hitrost, a tudi konstantnost!

Pet hitrostnih preizkušenj (eno so morali spremeniti v etapo) je v Diviziji 2 na 36. reliju AMTK Velenje poskrbelo za presenetljiv in napet razplet. To postaja eden osrednih razredov državnega prvenstva v reliju, kjer se bo letos za naslov državnega prvaka potegovalo več voznikov. Marku Škulju (ford fiesta rally4, sovoznik Uroš Ocvirk) je sicer uspela izjemna zmaga, a tudi 17-letni dirkač sam ostaja na realnih tleh in ne odstopa od zastavljenih ciljev. “Odpeljati celo sezono in se kar največ naučiti,” je zatrdil v cilju svojea pravega relija, s katerega pa je že odnesel cel kup pokalov.

Škulj je v Velenju znotraj Divizije 2 dobil štiri od petih hitrostnih preizkušenj. Na prvi je postavil tretji najhitrejši čas, nato pa si do cilja privozil debelo minuto prednosti. Reli so zaznamovale zelo težke vremenske razmere v drugem krogu hitrostnih preizkušenj. Domala vsi so imeli težave z drsečo in blatno cesto, nekaj je bilo tudi zvite pločevine. Kdor je vozil najbolj konstantno, je bil lahko tudi v cilju tudi zadovoljen z rezultatom. Konstanten je bil na primer Grega Premrl (toyota GT 86, sovoznik Gregor Brešer), ki je reli začel z dvema drugima in enim tretjim časom. Enako velja za Jerneja Fakina (ford fiesta rally4, sovoznik Gregor Fakin), ki je po vrsti zabeležil tretji, peti, četrti, tretji in drugi najhitrejši čas. Prav ta konstantnost je Fakinu tudi prinesla končno drugo mesto v razredu, kjer je bil od Premrla (v zaključku relija je tudi nekoliko poškodoval dirkalnik) hitrejši za 21,9 sekunde.

Grega Premrl in Gregor Brešer s toyoto GT 86. (foto: Uroš Modlic)

Premrl je v cilju rešil 4,7 sekunde prednosti pred Markom Grossijem (peugeot 208 R2, sovoznica Tara Berlot). Portorožan je bil hiter, zato pa v primerjavi s Škuljem, Premrlom in Fakinom precej manj konstanten. Jutro je začel odlično in sicer z najhitrejšim časom. Če bi lahko v enakem ritmu nadaljeval še na drugi preizkušnji, ki pa so jo nato prekinili in jo spremenili v etapo, bi si morda lahko pred začetkom dežja privozil še lepšo prednost. Tako pa je Grossi prav v dežju pridobil minuto in pol zaostanka za Škuljem in zdrsnil izven dosega končnih zmagovalnih stopničk.

Škulj, Fakin, Premrl in Grossi so za zdaj tudi kandidati za sam vrh tega razreda v skupni razvrstitvi. Premrl s toyoto prvič vozi znotraj divizije II in prav tako se mu pozna, da je aprila že odpeljal zahtevni 300-kilometrski reli za SP na Hrvaškem. Fakin ni dirkal celo leto, prav tako je bil prvič v dirkalniku ford fiesta rally4. Grossi iz Francije nestrpno čaka novi peugeot 208 rally4, a to bo spet povsem nov dirkalnik in tudi prehod z atmosferskega na turbo motor se ne zdi tako enostaven. Vse to govori v prid Škulju, ki se očitno zelo dobro znajde na drsečih podlagah in teh tudi na naslednjem reliju v Vipavski dolini ne bo malo.

Zmagoslavje v Velenju za Škulja in Ocvirka s ford fiesto rally4. (foto: Uroš Modlic)

Tam bo z večjimi kolesi in zavorami več pričakoval tudi Jan Medved (ford fiesta rally4, sovoznik Izidor Šavelj). V Velenju ga je dodatno upočasnila prebita guma, Medved sam pa je bil med tistimi, ki so prehod na turbo motorje označili kot “precej zahtevnega”. Tak dirkalnik zahteva drugačen način vožnje, predvsem manj pretikanja prestav in več zanašanja na toliko več razpoložljivega navora motorja. Medved je bil v Velenju šele sedmi in sicer za Klemnom Kovačičem (peugeot 208 rally4, sovoznik Tadej Zaljuberšek) - ta je resda z dežnimi gumami na HP 4 Zavodnje v Velenju postavil drugi čas (skupaj s Škuljem skoraj pol minute pred vsemi) - in hrvaškim gostom v slovenskem DP Martinom Ravenščakom (ford fiesta rally4, sovoznik Tomislav Tomašković).

Reli je v diviziji II končalo 11 posadk, za Medvedom so reli uspešno končale še posadke Ravbar-Gec (citroen C2 R2), dva novinca v reliju Nik Prunk (peugeot 208 R2, sovoznica Hana Vihtelič) in Martin Čendak (opel adam cup, sovoznik Jakob Markežič) ter posadka Bone-Praček (peugeot 208 R2). Lanski državni prvak Simon Mlinar (peugeot 208 R2) je po nesreči odstopil.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram