Eco reli v Soški dolini: Špacapan potrdil vlogo favorita

Franko Špacapan (kia e-Niro) je na prvi izvedbi eko relija Soča Valley potrdil vlogo favorita in bil najboljši tako v točnosti kot tudi v najmanjši porabi energije.

Organizatorji iz RR Tmin so v Sloveniji poleg AMD Gorica kot drugi pripravili reli novodobnih tehnologij, ki jih poznamo pod imenom Eko reli. Tudi tokrat so na odsekih posadke tekmovale v točnosti oziroma kar največjemu približku predpisane povprečne hitrosti, ob tem pa so ji na poti merili tudi porabo električne energije.

S točnostjo je najbolje začel Aljoša Makarovič s sovoznikom Edvinom Ušajem (BMW i3), ki sta vodila še po prvih štirih točnostnih preizkusih. Na petem pa je vodstvo prevzel favorit Franko Špacapan (sovoznik Sebastjan Kobal, kia e-niro), ki ima tudi največ izkušenj s tovrstnimi tekmovanji v tujini. Špacapan je prednost ubranil do cilja. Tam je imel 757 točk prednosti pred Tadejem Špacapanom (sovoznik Žan Špacapan, renault zoe), Makarovič pa je bil z dodatnimi enajstimi točkami zaostanka skupno tretji. Prva trojica je bila razred zase, saj so ostali za več kot dodatnih 10 tisoč točk.

Toda točnost je bila le polovica preizkusa, saj so se nato točke za skupno razvrstitev enakovredno delile tudi za najmanjšo porabo. Tudi tam je bil najuspešnejši Špacapan, druga najbolj varčna pa je bila posadka Zevnik-Lukič (peugeot e-2008), tretja pa je bila posadka Jeklin-Kenda (lexus UX).

V skupnem seštevku točnosti in porabe so bile na vrhu posadke Špacapan-Kobal (kia e-niro), Makarovič-Ušaj (BMW i3) in Špacapan-Špacapan (renault zoe). Na četrtem mestu sta bili z enakim številom skupnih točk še posadki Zevnik-Lukič (peugeot e-2008) in Jeklin-Kenda (lexus UX).

Na Eko reliju v Soški dolini je skupno nastopilom devet posadk iz Slovenije.

foto: Aljaž Jež

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram