Favoriti pokazali pobudo, že v soboto nov pomemben reli

Z relijem v Železnikih se bo ta konec tedna sklenil prvi del državmega prvenstva v reliju. V vseh tekmovalnih razredih so se na dozdajšnjih treh relijih že pokazali jasni favoriti za končne naslove in prav sobotni gorenjski reli bi bil lahko eden najpomembnejših v letošnji sezoni.

V skupni razvrstitvi državnega prvenstva je do zdaj točke osvojilo 24 različnih voznikov in 25 različnih sovoznikov. Na treh relijih je sicer skupno nastopilo 67 različnih voznikov in 68 različnih sovoznikov.

Do zdaj so tekmovalci v slovenskem državnem prvenstvu v reliju odpeljali tri relije, od tega je imel hrvaški reli Delta koeficient 1,5 in je tako prinašal več točk kot ostali. Poleg sobotnega relija v Železnikih bosta nato do konca sezone na sporedu še dva kratka relija in reli v Novi Gorici, ki bo s koeficientom 1,5 prav tako prinašal več točk kot ostali. Reli v Železnikih bo zato povezovalni člen med prvo in drugo polovico sezone. Vodilni vozniki lahko na Gorenjskem potrdijo svoje položaje in si zagotovijo mirnejšo jesen, ostali pa bodo prav na tem reliju lovili priložnost za povratek.

Razlike v skupnem seštevku so za zdaj še dokaj majhne in to zaradi le polovičnih točk z uvodnega relija v Vipavski dolini, kjer so organizatorji zaradi slabega vremena odpovedali približno tretjino dirke. V skupni razvrstitvi vodi Rok Turk (hyundai i20 rally2), ki ima s tremi zmagami 18 točk prednosti pred Markom Grossijem (hyundai i20 R5, peugeot 208 rally4), tretjeuvrščeni Mark Škulj (ford fiesta rally4) pa v dvokolesno gnanem dirkalniku zaostaja 35 točk. Še eno točko večji je zaostanek Darka Peljhana (VW polo proto).

Medtem ko Turk realnega tekmeca v boju za naslov državnega prvaka nima, čaka v soboto zelo pomemben reli Škulja. Z dvema zaporednima zmagama si je privozil lepih 31 točk prednosti v Diviziji 2, v Železnikih pa bo najprej popravljal lanski vtis - napako je namreč storil že na prvi hitrostni preizkušnji. Z odstopom na Delti je veliko točk izgubil Grega Premrl (peugeot 208 rally4), tako da je Škulju trenutno najbližje Jan Medved (ford fiesta rally4). Pred Premrlom je celo Grossi, ki je reli Delta odpeljal z dirkalnikom tega razreda. Premrlom zaostanek za Škuljem znaša 37,5 točke. Mladi Nik Prunk (peugeot 208 rally4) je po dveh odstopih praktično izgubil možnosti za visoko končno uvrstitev, bo pa v nadaljevanju sezone zanimivo spremljati tako povratek Martina Štucina (renault clio R3) kot tudi napredek mladega Šveda Milleja Johanssona (ford fiesta rally4). Veliko bolj jasne napovedi za jesenski del prvenstva bodo znane že po sobotnem reliju.

Podobno velja tudi za Divizijo 1, kjer je po dveh zmagah na vrhu zanesljivo Martin Čendak (opel adam cup). Koprčan ima 21,5 točk prednosti pred Domnom Slejkom (opel adam cup), tretji pa je Bojan Velkavrh (VW polo). To so tudi edini trije vozniki, ki so v tem razredu letos odpeljali vsa tri tekmovanja. Iz ozadja bo vrh napadal Matjaž Mihevc (renault clio rally5), zmagovalec velenjskega relija. Zaostanek za Čendakom, ki je letos vozil zelo konstantno in ga v začetku septembra čaka tudi debi na Češkem, je sicer že zelo velik.

V diviziji III ima zelo veliko prednost aktualni prvak Matic Humar (renault clio RS), v mladinski kategoriji so na vrhu Škulj, Čendak in Slejko, v pokalu Yugo pa vodita Anej Leban in Jure Kovač.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram