GHD Tolmin: krstna zmaga za Matica Kogeja

Matic Kogej (mitsubishi lancer EVO9) je postal presenetljivi zmagovalec uvodne dirke letošnjega gorskohitrostnega državnega prvenstva Slovenije. V Tolminu je v drugi tekmovalni vožnji postavil najboljši čas dneva in izkoristil tehnične težave favoritov Milana Bubniča (lancia delta) ter Janka Čebrona (mitsubishi lancer EVO9). V diviziji II zmaga Alešu Preku (honda civic), v diviziji I Domnu Svetu (renault clio rally5).

Tolminčani so pod okriljem domačega društva RR Tmion uspešno izpeljali svojo prvo gorskohitrostno dirko za državno prvenstvo. Svoj organizacijski debi so morali opraviti v vremensko izjemno težkih razmerah, ki so z močnim deževjem, vetrom in nizkimi temperaturami še dodatno otežile dirkanje po 4,9 kilometra dolgi progi s štartom v Volčah. Precej ozka in zavita cesta, bolj podobna hitrostnim preizkušnjam v reliju kot klasičnim gorskohitrostnim stezam, je zato zahtevala veliko odločnosti, a tudi previdnosti.

Vodil je po prvi tekmovalni vožnji - Janko Čebron (mitsubishi lancer EVO9). Foto: Uroš Modlic

Zaradi dolžine tekmovalne proge so lahko organizatorji izpeljali po dva treninga in dve tekmovalni vožnji. Prve zmage v skupni razvrstitvi se je veselil Matic Kogej (mitsubishi lancer EVO9), ki je bil po prvi vožnji drugi. Toda v drugo je izkoristil smolo vodilnega Janka Čebrona (mitsubishi lancer EVO9). Čeprav je imel ta pred Kogejem dve sekundi prednosti, je imel v drugo težave s turbinskim polnilnikom. Na drugi strani je Kogej odlično vožnjo nadgradil z najboljšim dosežkom dneva in s tem si je zmago tudi popolnoma zaslužil.

“Po tej zmagi sem res brez besed, nisem je pričakoval. Drugo vožnjo sem odpeljal zelo dobro in posledica tega je bil tudi doseženi čas. Že večkrat smo sicer vozili gorske dirke v dežju, a ta danes je bila nekaj posebnega. Cesta je bila zavita, dokaj ozka in drseča. Zaradi takih pogojev sem zmage le še toliko bolj vesel. Upam da bom zbral dovolj finančnih sredstev, da bom lahko tudi na naslednjih dirkah branil to zmago,” je povedal Kogej.

Slavje v diviziji I za Domna Sveta in renault clio rally5. Foto: Uroš Modlic

Čebron je po tehničnih težavah zdrsnil šele na petnajsto mesto. Podoben osmoljenec je bil tudi državni prvak Milan Bubnič (lancia delta). Treninge je začel odlično, a nato se mu je v prvi vožnji povsem zarosilo vetrobransko steklo. Bubnič je bil kljub temu le štiri sekunde za Čebronom in ob nekoliko milejših padavinah je imel še možnost za napad. Toda okvara polosi in še vrtenje so Bubniča potisnili na končno osmo mesto.

Drugega mesta v skupni razvrstitvi se je veselil Aleš Prek (honda civic), ki je za Kogejem zaostal za 6,2 sekunde. Prek je bil zanesljivo najhitrejši med avtomobili s pogonom na en par koles. Zmagal je tudi v diviziji II za državno prvenstvo. Tretji skupno je bil Avstrijec Andre Wurcher (subaru impreza STI), med Slovenci pa Matevž Čuden (renault clio).

Odličen drugi v skupni razvrstitvi in zmagovalec divizije II - Aleš Prek (honda civic type R). Foto: Uroš Modlic

V diviziji I je dirko prepričljivo dobil Domen Svet (renault clio rally5). Tudi zanj je bila to prva zmaga v tej množični diviziji. V cilju si je oddahnil, da je obvladal odličen novi avtomobil na slovenski sceni in ta bo letos očitno velik zalogaj za tekmece. Svet je dirko dobil s prednostjo 5,8 sekunde pred Luko Brusom (MG ZR 105) in Klemnom Trčkom (MG ZR 105). Med prvom šesterico so bili štirje dirkalniki znamkem MG, ki pa bodo imeli letos težko delo proti zmagovalni navezi tolminske gorske dirke.

V pokalu Renault Twingo je med 20 udeleženci dirko dobil Miha Fabijan, drugi je bil Dejan Krofl in tretji Blaž Cimrmančič. Krofl je za Fabijanom sicer zaostal le 2,8 sekunde, tretjeuvrščeni Cimrmančič pa že 15 sekund. V pokalnem prvenstvu divizije 5 je zmagovalec Matevž Korošec (BMW 325 i), drugi je bil Domen Popek (fiat abarth 1000) in tretji Andrej Vidmar (austin healey).

Gorsko dirko v Tolminu je začelo 75 voznikov, uspešno pa jo je zaključilo 66 voznikov in voznic.

Zmaga v množičnem pokalu Twingo za Miho Fabijana. Foto: Uroš Modlic
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram