GHD Tolmin: prvič razdelitev po "Performance" faktorju

Letos bodo v Sloveniji na gorskohitrostnih dirkah uvedli novo razporeditev po tekmovalnih razredih. To je razdelitev na podlagi tako imenovanega “performance” faktorja, ki upošteva moč motorja, maso vozila in še nekatere tehnične značilnosti avtomobilov. Razvrstitev na pet osnovnih razredov smo že lani videli v evropskem gorskohitrostnem prvenstvu, letos pa bodo ti razredi tudi v Sloveniji zamenjali do zdaj znane divizije. Za točke državnega prvenstva v Tolminu pričakujemo dirko v skupni razvrstitvi, ob tem pa še v dodatnih treh razredih.

Prvi favorit za naslov državnega prvaka v skupni razvrstitvi Milan Bubnič (lancia delta) je v razredu 2 edini voznik, enako v razredu 1 Filip Tornič Milharič (fiat 126 proto). Oba dirkača zzato ne bosta vozila za točke DP v svoji skupini, saj je pogoj za to vsaj pet prijavljenih voznikov. Bubnič bo tako napadal vrh skupne razvrstitve, kar je tudi sicer seveda glavni cilj Pivčana z letos obnovljeno lancio delto.

Precej bolj množičen bo že na uvodu v sezono Razred 3. Tam je bilo že sicer prijavljenih pet voznikov. Nabor dirkalnikov je zelo širok in sicer vse od Patrika Ruzzierija (fiat punto kit car) do Janka Čebrona (mitsubishi lancer) in Grege Kravosa s starodobno ford sierro RS cosworth. Tem pa se bodo pridružili tudi vozniki Razreda 4, kjer so bili prijavljeni le trije vozniki. To so Matevž Čuden (renault clio), lanski državni prvak nekdanje Divizije 2, Mark Ivanov (subaru impreza) in Teo Čekada (škoda octavia). Tako bo imel Razred 3 na dirki osem nastopajočih voznikov, če bodo seveda vsi prišli na štart.

Zanimiv “dodatni” razred letos postaja Razred 5a. To so v prvi vrsti dirkalniki s pogonom na sprednji par koles, kjer je nekaj dirkalnikov za reli (208 rally4, citroen DS3 R3T, peugeot 208 R2 …), pa tudi starejši dvokolesno gnani dirkalniki. Temu razredu so pridružili tudi pokalne renault twinge, ki pa bodo seveda vozili predvsem znotraj svojega pokala. Na prvo dirko je prijavljenih 17 pokalnih twingov.

Dirkalniki dozdajšnje Divizije 1 bodo sodili v Razred 5b, tam je za dirko v Tolminu prijavljenih 12 tekmovalcev.

foto: Uroš Modlic

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram