Jesenski reli v Idriji: kar 80 prijav za zaključek sezone

V nedeljo se bo v Idriji sklenila domača avtomobilistična sezona. Na zadnjem reliju državnega prvenstva bosta v ospredju odločitvi o naslovu državnega prvaka v divizijah 2 in 1, v skupni razvrstitvi pa bi moral domačin Rok Turk potrditi svoj primat v slovenskem reliju. Na dirko prijavljenih kar 80 posadk, kar je največ od vseh štirinajst idrijskih relijev do zdaj.

Pred 20 leti so v Idriji prvič organizirali svoj samostojen reli in tako nadgradili predhodne izkušnje pri soorganizaciji relija Saturnus. Leta 2001 je bilo v Idriji na štartu le 31 posadk, letos jih bo mnogo več. Za zadnji reli sezone so organizatorji prejeli kar 80 prijav, kar v nedeljo na devetih hitrostnih preizkušnjah (tri različne) v nepredvidljivih jesenskih vremenskih pogojih obeta zanimivo dirko. V podobno težkih razmerah so v Idriji izpeljali zadnji reli sezone že pred tremi leti (zmaga Tomaža Kaučiča pred Rokom Turkom in Andreo Nucito).

Turkov zmagoslavni krog po novi odlični domači sezoni

V skupni razvrstitvi bosta tudi tokrat osrednja favorita Rok Turk in Vili Ošlaj (hyundai i20 R5), ki sta letos še neporažena in že nova državna prvaka v reliju. Turk bo lovil četrto zmago na domačem reliju, s čimer bi postal tudi najuspešnejši voznik idrijskega relija.

V konkurenci bodo sicer štirje dirkalniki R5, ob Turku še Aleš Zrinski (ford fiesta R5), Federico Laurencich (škoda fabia R5) in Rajko Žakelj (peugeot 208 R5), ki pa Turka ne bi smeli resneje ogrožati. Med omenjenimi bo predvsem Zrinski poskušal zanj sezono polno preobratov skleniti v pozitivnem duhu in se morda celo potegovati za preboj med prve tri voznike v skupni razvrstitvi letošnjega državnega prvenstva.

Grossi za naslov potrebuje le še eno točko

Poleg Darka Peljhana (mitsubishi lancer EVO9) se bodo za mesta takoj pod Turkom potegovali tudi najhitrejši vozniki dvokolesno gnanih dirkalnikov. Med temi bo tokrat konkurenco popestril predlanski avstrijski podprvak Julian Wagner (opel corsa rally4), ki pa seveda ne bo odžiral točk državnega prvenstva.

V diviziji II za naslov državnega prvaka Marko Grossi (peugeot 208 rally4) potrebuje le še eno točko, tudi v skupni razvrstitvi pa se Grossiju obeta naslov podprvaka. Trenutno ima 19 točk prednosti pred Jernejem Fakinom (ford fiesta rally4) in že 38 točk pred Zrinskim. Grossi bo državni prvak, če uspe v cilj pripeljati vsaj kot petnajsti.

Množično med dvokolesno gnanimi dirkalniki, v konkurenci spet tudi Humar

Med dvokolesno gnanimi dirkalniki se v konkurenco spet vrača domačin in nekdanji državni prvak Aleks Humar (citroen DS3 R3T), med hitrimi bodo poleg omenjenih tudi Grega Premrl (peugeot 208 rally4), Mark Škulj (ford fiesta rally4), Jan Medved (ford fiesta rally4), prav tako tudi brata Simon in Martin Mlinar (oba peugeot 208 R2). V diviziji II je na reli prijavljenih kar 17 posadk.

Čeprav ne v istem razredu, bo Humar tudi tokrat tekmec tudi svojemu sinu Maticu Humarju (renault clio RS). Ta je letos že postal državni prvak v diviziji 3, kjer bo v tokrat okrnjeni zasedbi le šestih posadk spet glavni favorit za zmago.

Divizija 1: za naslov državnega prvaka dvoboj Brusa in Mraka

Kar 26 posadk je prijavljenih v diviziji 1, kjer bo v ospredju najbolj zanimiv dvoboj idrijskega relija. Za naslov državnega prvaka se bosta pomerila Luka Brus (renault clio rally5) in Nejc Mrak (suzuki swift).

Brus ima osem točk prednosti pred Mrakom, sicer domačinom in lanskim državnim prvakom v tem razredu. V njunem primeru gre tudi za dvoboj dveh generacij dirkalnikov, na eni strani že ostarelega swifta in najnovejšega clia razreda rally5. V primeru Mrakove zmage mora biti Brus za naslov prvaka vsaj drugi. Letos sta sicer Brus in Mrak zmagala vsak na dveh relijih.

Konkurenca za preboj med prva tri mesta v tem razredu bo tudi tokrat zelo ostra, saj visoko med drugimi ciljajo tudi Primož Kačič (MG ZR 105), Jan Mrak (MG ZR 105), Bojan Velkavrh (VW polo), Jure Jereb (VW polo), David Pivk (MG ZR 105) in ostali.

foto: Uroš Modlic

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram