Jubilejnih 70 let od dveh pomembnih prireditev

Danes se bo z gorskohitrostno dirko v Lučinah nadaljevalo letošnje državno prvenstvo, ta teden pa je slovenski avtomobilski šport obeležil jubilej dveh nekdanjih pomembnih prireditev.

Ta teden je namreč minilo 70 let od prve izvedbe nekdanjega Jadranskega relija, ki se je v noči z 2. na 3. avgust 1952 začel na Bledu. To je bil avtomobilski reli, ki so ga organizirali za promocijo turizma in tudi načrtovane gradnje jadranske magistrale v petdesetih letih. Ta reli je pozneje šestkrat štel tudi za evropsko prvenstvo v reliju. Zadnjič so ga organizirali leta 1960.

Leta 1952 je AMD Bled organiziral tudi prvo izvedbo jugoslovanske Alpske vožnje. Tudi štart te prireditve je bil na Bledu, vozniki pa so spoznali mnogo zahtevnih cest na Gorenjskem. Med temi je bila tudi makadamska cesta na Rovtarico, ki so jo zgradili prav tistega leta in je pozneje gostila še več avtomobilskih prireditev. Med najbolj znanimi zmagovalci Alpske vožnje je bil Nemec Alex von Falkenhausen, ki je bil najhitrejši leta 1953 in je znan kot BMW-jev inženir ter lastnik moštva.

Te prireditve so bile še kombinacija gorskih preizkusov in relija. Na Gorenjskem se je pozneje uveljavil reli Loka, danes pa njegovo pot nadaljuje reli v Železnikih. Po slovenskih cestah so potekali tudi številni mednarodni reliji. Tak primer so bile tudi prve izvedbe relija YU (takrat še pod imenom Jugoslovanski reli), ki je potekal tudi po makadamski cesti na Nanos. Leta 1968 je drugo izvedbo tega relija, ki so ga nato kmalu pod imenom YU reli uvrstili v koledar evropskega prvenstva in je postal eden treh ključnih relijev na področju nekdanje Jugoslavije, dobil Slovenec Pavel Berginc (BMW 1600 ti).

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram