Kar 211 prijav za spektakel v Ilirski Bistrici

Na osrednjo slovensko gorskohitrostno dirko Q Max Petrol v Ilirski Bistrici, ki bo v soboto in nedeljo tudi letos štela za evropsko gorsko prvenstvo, se je prijavilo kar 211 voznikov. Osrednja favorita v skupni razvrstitvi bosta Simone Faggioli in Christian Merli, v slovenskem državnem prvenstvu Milan Bubnič.

Vse od leta 2007 je gorska dirka med Ilirsko Bistrico in Šembijami del evropskega gorskohitrostnega prvenstva. Tako bo tudi ta konec tedna, ko bo na petkilometrskem odseku potekala predzadnja dirka letošnjega evropskega prvenstva. Ker se bližamo odločilnim vožnjam v sezoni, lahko za ilirskobistriško dirko napovedamo odlično konkurenco. Organizatorji so namreč prejeli 211 prijav in med njimi so vsi najboljši iz evropskega tekmovanja, ki ga FIA lani ob epidemiji covid-19 ni izpeljala.

Ponovno prestižni obračun Faggiolija in Merlija

Prva favorita dirke bosta Simone Faggioli (norma M20 FC) in Christian Merli (osella FA30), ki sta že stara znanca tako z dirk evropskega prvenstva kot tudi iz Ilirske Bistrice. Predlani je bil Faggioli od Merlija hitrejši za 3,8 sekunde. Več kandidatov s formulami in športnimi prototipi se bo še pomerilo za preostalo mesto na zmagovalnih stopničkah. To so Sebastien Petit (nova NP-01), Patrik Zajelšnik (norma M20 FC), izkušeni Fausto Bormolini (reynard 2KL) in ostali. V konkurenci dvolitrskih formul bo vrh naskakoval še en Slovenec in sicer Vladimir Stankovič (lola B09). Skupno je na dirko s formulami in športnimi prototipi prijavljenih 27 voznikov.

Bubnič v družbi odličnih tujih tekmecev

Posebno mikavni bodo tudi najhitrejši vozniki predelanih “turističnih” avtomobilov. Navijači ob progi bodo najbolj stiskali pesti za Pivčana Milana Bubniča (lancia delta), vloga favorita v tej konkurenci pa vseeno pripada nekaterim tujim voznikom. To so Karl Schagerl (VW golf G60 rallye), Ronnie Bratschi (mitsubishi lancer), Stefan Promok (mitsubishi lancer) in Dan Michl (lotus elise), v sam vrh pa ciljajo še Domagoj Pereković (mitsubishi lancer), “Dubai” (mitsubishi lancer), Felix Pailer (lancia delta), Nicolas Werver (porsche GT2) in še nekateri.

Trojica se bori za naslov državnega prvaka

Bubnič bo poskušal dirko spet končati na vrhu slovenskega državnega prvenstva. Tam je letos dvakrat zmagal, a imel z ostalih dveh dirk slab točkovni izkupiček. Na dirko v Ilirski Bistrici tako ne prihaja kot vodilni v skupnem seštevku, kjer pa le nekaj točk loči Matica Kogeja (mitsubishi lancer), Matevža Čudna (renault clio) in Bubniča. Prvič po Gorjancih na dirki pričakujemo Mateja Grudnika (renault clio).

Prek po ključne točke za nov evropski naslov

Zanimiv bo nastop Vrhničana Aleša Preka (honda civic), ki letos redno nastopa na dirkah evropskega prvenstva. Tam vodi v svojem razredu 5, obenem pa je drugi v skupni razvrstitvi kategorije avtomobilov. V vodstvu je Antonino Migliuolo (mitsubishi lancer), razlike med drugim in petim mestom pa so še zelo majhne. Prek, ki bi se lahko zavihtel tudi med prve tri v slovenski razvrstitvi, je pred desetimi leti prav v Ilirski Bistrici slavil evropski naslov gorskega prvaka.

V državnem prvenstvu omenimo izenačeno divizijo 1, kjer vodstvo v skupnem seštevku brani Klemen Trček (MG ZR 105). Tudi tokrat bosta glavna tekmeca voznika dveh Renaultovih dirkalnikov clio rally5, to sta Domen Svet in Luka Brus. V pokalnem prvenstvu Twingo pa bomo že v nedeljo dobili letošnjega prvaka v gorski razvrstitvi. Trenutno najbolje kaže Mihi Fabijanu, do naslova lahko pripeljejo še Dejan Krofl, Blaž Cimrmančič in David Stušek.

foto: Uroš Modlic

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram