Na hrvaški WRC iz Slovenije štiri posadke in več kot sto sodnikov

Jutri zvečer se bo v Zagrebu začel tretji reli letošnjega svetovnega prvenstva, na katerem bodo nastopile tudi štiri posadke iz Slovenije. Najvišje športne ambicije imata Aljoša Novak in sovoznik Jaka Cevc s škodo fabio R5. Vse posadke čaka 20 hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 300 kilometrov. Na reli iz Slovenije tudi več kot sto športnih funkcionarjev in sodnikov.

Hrvati ta teden gostijo enega največjih avtomobilskih spektaklov v naši regiji vseh časov. Tretji reli svetovnega prvenstva bo privabil trenutno najboljše voznike relija na svetu in skupaj deset posadk z dirkalniki najvišjega razreda WRC. Skupaj bo na štartu okrog 60 posadk, med temi tudi štrir iz Slovenije. Na reliju prav tako sodeluje več kot sto slovenskih športnih funkcionarjev in sodnikov.

Zaradi poškodbe dirkalnika na zadnjem testu sta morala nastop odpovedati lanska slovenska državna podprvaka Aleš Zrinski in Rok Vidmar (ford fiesta R5), ki sta bila prijavljena tudi v uradno razvrstitev WRC 3. Tako na reli na Hrvaško potujejo štiri posadke iz Slovenije. Aljoša Novak in Jaka Cevc s škodo fabio R5, z enakim dirkalnikom ob tridesetletnici svoje vozniške kariere tudi Darko Peljhan s sovoznikom Matejem Čarjem. Na štartu bosta še Grega Premrl in Gregor Brešer (toyota GT 86) in Primož Brazda ter Primož Tavčar (ford fiesta rally4).

Darko Peljhan po 21 letih spet na svetovnem prvenstvu. Tokrat prvič z dirkalnikom razreda R5.

“Rezultatskih pričakovanj dejansko nimam. Že sedem mesecev nisem sedel v takem dirkalniku na pravem reliju, tu pa bomo vozili proti najboljšim voznikom tega razreda na svetu. Želim si napredovati iz kilometra v kilometer. Že sama dolžina relija in njegov obseg sta zame nekaj novega. Rad bi izkoristil vse kilometre, se veliko naučil in predvsem užival v tem velikem dogodku. Vselej sem imel željo odpeljati vsaj en reli za svetovno prvenstvo in doživeti tisto, kar najboljši vozniki počnejo po štirinajstkrat letno. Osnovni cilj nastop pa ostaja reli končati in to s celim dirkalnikom,” pred relijem pravi Novak, ki ima z dirkalnikom R5 tudi že precej izkušenj in ima zato realno med Slovenci na tem zahtevnem reliju tudi največ zmernih športnih ambicij. Izkušnje s svetovnim prvenstvom imata sicer le Peljhan in Čar.

Vse posadke so že včeraj začele z uradnim ogledom trase relija. Vsako hitrostno preizkušnjo lahko prevozijo le dvakrat. Jutri zvečer se bo z uradnim štartom v Zagrebu reli tudi uradno začel, prve hitrostne preizkušnje pa bodo na sporedu v petek. Skupaj jih bo 20 v dolžini okroglih 300 kilometrov.

Poleg še nekaterih dirkalnikov v slovenskimi registrskimi oznakami, ki jih bodo najete vozili tuji vozniki, bo na reliju sodelovalo tudi 117 slovenskih športnih funkcionarjev in sodnikov. Prihajajo kar iz devetih različnih društev. (GrP)

Grega Premrl in Gregor Brešer (toyota GT 86) bosta v konkurenci edina s pogonom na zadnji par koles.
S ford fiesto rally4 na reli tudi posadka Brazda-Tavčar.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram