Napeta dirka v Podnanosu, zmaga Grudniku

Prva izvedba gorske dirke Podnanos je poskrbela za vrhunski avtomobilski spetakel in zanimiv troboj za zmago v skupni razvrstitvi državnega prvenstva. Prvič letos se je na vrh zavihtel Matej Grudnik. Tudi v nižjih razredih je bilo na zadnji dirki več dramatičnih razpletov za naslove državnih prvakov.

Nova tekmovalna proga iz Podnanosa proti Rebernicam je upravičila visoka pričakovanja. Hitra in tekoča steza je bila velik test za gorskohitrostne dirkače ob koncu sezone, obenem pa je bila tudi že zdaj odlična napoved za prihodnjo tekmovalno sezono. Če je letošnja sezona minila v znamenju popolne prevlade Milana Bubniča (lancia delta), sta bila na zadnji dirki odlična Matej Grudnik (renault clio) in Anže Dovjak (hyundai i30 TCR).

Zmago si je z vrhunsko drugo tekmovalno vožnjo privozil Grudnik, ki je po prvi vožnji zaostajal tako za Bubničem kot Dovjakom. Prve tri voznike je ločilo le 0,9 sekunde. V drugo je Bubnič prehitel Dovjaka, Grudnik pa je oba ugnal za več kot tri sekunde. V prvi vožnji je imel še nekaj tehničnih težav, v drugo pa je napadel na vso moč in zasluženo zmagal.

Bubnič je bil drugi, tudi tretji Dovjak pa je bil vesel ob prvem nastopu z atraktivnim dirkalnikom razreda TCR. Dovjak je letošnji mladinski gorski prvak in obenem tudi državni prvak Razreda 5a. V tem razredu je v Podnanosu spet slavil Aleš Prek (honda civic), ki je bil letos v tem razredu dejansko nepremagan. A ker ni vozil celotne sezone, mu tudi štiri zmage niso pomagale do končnega naslova prvaka. V Podnanosu sta bila Preku v razredu najbližje Mark Žgavec (citroen DS3) in Mitja Bratina (peugeot 208 rally4). V Razredu 3 je bil najhitrejši Patrik Ruzzier (fiat punto kit car), v Razredu 4 pa Matevž Čuden (renault clio).

Zelo napeto je bilo v obeh razredih, kjer se je prav v Podnanosu odločalo gorsko državno prvenstvo. Najprej je bil to Razred 5b, kjer je Klemen Trček (MG ZR 105) z zmago na najboljši način ubranil naslov prvaka iz lanske sezone. Potreboval je zmago, ob tem pa njegov glavni tekmec Jan Pivk (MG ZR 105) ni smel biti boljši kot drugi. Trčku je pomagal sin Nejc, ki se je zavihtel na drugo mesto.

Dramatično je bilo tudi v pokalu Twingo. Favorita za naslov gorskega prvaka sta bila Miha Fabijan in Gašper Kos, a ker sta v prvi tekmovalni vožnji skoraj istočasno zletela s proge, sta vrata do naslova odprla Davidu Stušku. Ta je naslov kronal z zmago, drugi je bil Gregor Bohva, tretji pa Andraž Vidergar.

Med starodobniki je slavil Matjaž Korošec (BMW 325i) pred Petrom Lešnjakom (fiat 128NP), med ženskimi voznicami pa prepričljivo Sanja Smrdelj (yugo integrale). Druga je bila Tijana Vidmar (peugeot 106), tretja pa Špela Brezič (renault twingo).

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram