Pet posadk iz Slovenije na reliju za SP na Hrvaškem

Hrvaška bo od 22. do 25. aprila prvič gostila reli za svetovno prvenstvo. Na tretji preizkušnji letošnje sezone bo sodelovalo tudi pet posadk iz Slovenije. Najvišja štartna številka za lanska državna podprvaka Aleša Zrinskega in Roka Vidmarja (ford fiesta R5).

Na Hrvaškem bodo od 22. do 25. aprila organizirali prvi klasični asfaltni reli letošnjega svetovnega prvenstva. Po nepredvidljivi zimski klasiki v okolici Monte Carla in čisto pravem zimskem reliju v okolici finskega Rovaniemija, se karavana WRC zdaj seli v Zagreb. Organizatorji pripravljajo skupaj dvajset hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 300 kilometrov. Dolžina celotnega relija, ki bo potekal v okolici Samobora, Jastrebarskega, Karlovca, Sljemena in Kumrovca, bo več kot 1.200 kilometrov.

Med vsemi najboljšimi vozniki v vodilnih razredih svetovnega prvenstva, se na reli podaja tudi pet posadk iz Slovenije. Najprej sta to lanska državna podprvaka Aleš Zrinski in Rok Vidmar (ford fiesta R5), ki bosta med vsemi Slovenci tudi nosila najvišjo štartno številko - 41. Na reli se podajata tudi posadki Aljoša Novak - Jaka Cevc (škoda fabia R5) in Darko Peljhan - Matej Čar (škoda fabia R5), z dvokolesno gnanima dirkalnikoma pa še posadki Grega Premrl - Gregor Brešer (toyota GT 86) in Primož Brazda - Primož Tavčar (ford fiesta rally4). Med vsemi imata izkušnje s svetovnim prvenstvom le Peljhan in Čar. Idrijčan je do zdaj odpeljal tri relije na najvišji ravni, zadnjega pred 21 leti v Kataloniji, Čar pa je kot sovoznik sodeloval na reliju za SP v Nemčiji.

Na seznam prijavljenih posadk je sicer 68 dvojic, od tega deset z dirkalniki WRC in kar 31 z dirkalniki razreda Rally2 (nekdanji R5).

Slovenci so bili sicer udeleženci že sploh prvega uradnega relija za svetovno prvenstvo, ki je januarja leta 1973 potekal v okolici Monte Carla. To sta bila Aleš Pušnik in sovoznik Rok Freyer (renault 12 gordini). Največ posameznih nastopov na svetovnem prvenstvu je do zdaj zbral Andrej Jereb in sicer osem. Kot zadnji je v konkurenci svetovnega prvenstva leta 2016 v Monte Carlu vozila posadka Turk-Ložnar (peugeot 208 R2), leto pozneje pa na reliju v Nemčiji - a le v pokalu in izven konkurence SP - še posadka Novak-Ocvirk (opel adam).

Gregor Pavšič

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram