Pismo predsednika AŠ 2005 ob polletju 2022

Dragi prijatelji, ljubitelji avto športa,

spoštovani predstavniki društev in klubov,

za nami je 1. polovica sezone 2022.

Kljub mnogim dogajanjem doma in po svetu aktivno in vestno sledimo začrtanim ciljem, ki smo si jih zadali v letošnjem letu in jih uresničujemo.

Skladno z dinamiko delovanja Zveze za avto šport Slovenije – AŠ 2005, smo v mesecu aprilu opravili zasedanje Skupščine in sprejeli ter potrdili vsa obravnava gradiva. Rad bi se zahvalil vsem društvom in klubom, ki ste se udeležili seje, ob enem pa vljudno pozval tudi ostale, da se jim v prihodnje pridružite, saj je naša zveza združenje društev – članic in je naš namen, da jo vodimo v korist vseh vas ter da uresničujemo skupne načrte in ideje, ki bi pripomogle k razvoju in uspehu našega športa. Vsaki dobri ideji je vredno prisluhniti, zato so naša vrata odprta.

Kot dokaz dobrega sodelovanja med zvezo in društvi naj omenim izvedene seminarje za voznike in ŠF-je, kjer so združili moči člani različnih klubov. Ravno tako so imeli po dolgem času vozniki novinci individualno izobraževanje, kjer so lahko prejeli bolj podrobne informacije o pravilih in določilih udeležbe na dirkah. Seveda ne morem mimo tega, da spomnim na delo več kot 170 športnih funkcionarjev, ki so priskočili na pomoč aprila pri izvedbi WRC Croatia in se na njem z opravljanjem funkcije sodnikov tudi odlično izkazali. Navijali in držali pa smo lahko pesti tudi za nekaj naših posadk, ki so uspešno zaključile in prišle na cilj.

V tem vmesnem času sem opravil veliko srečanj, konferenc in se udeleževal sej FIA WMSC, ki je z novo sestavo začrtal nove projekte in nove smernice za razvoj avto športa. Kot član WMSC  vam obljubljam, da bom poskušal to članstvo izkoristiti za razvoj naše zveze in njeno vključevanje v množične projekte, ki jih FIA že aktivno izvaja. Kot dober začetek mi je uspelo pridobiti, poleg že obstoječega članstva v Hill Climb Commission in Historic Motor Sport Commission, še članstvo naših komisarjev v Closed Road Commission ter Circuits Commission.   

Če se ustavim le pri nekaj najpomembnejših novostih, je zagotovo to vpeljevanje nove oblike crosskart dirkalnikov za avtokros, ki bodo zaradi nižjega stroška izdelave, privlačni za tiste, ki si želijo nastopa v offroad disciplini, pa si tega niso mogli do sedaj privoščiti. Velik poudarek je tudi na podmladku, saj naj bi le ti bili prilagojeni tudi za mlajše. Druga pridobitev pa je na rally področju, saj naj bi v bližnji prihodnosti posamezniki lahko kupili komplete za izdelavo Rally 5 dirkalnika in ga sestavili sami, s čimer bi se cena izdelave le tega lahko zmanjšala na 30.000 EUR. V kolikor se bomo uspeli dogovoriti s partnerji o sodelovanju, bo k nakupu takih dirkalnikov pristopila tudi zveza. Predvsem crosskart za mlade bi bil pozitivna pridobitev, saj le ti potrebujejo vstopno točko v avto šport, poleg tega pa bi lahko razpisali tudi posebno prvenstvo za mlade.

Po dolgem, dvoletnem premoru zaradi razširjenosti virusa covid -19, zaradi česar je odpadlo mnogo dogodkov,  se vrača tudi izvedba FIA »olimpijskih iger«, ki nosijo ime FIA Motorsport games. Kot vsi ostali zimski in poletni športu, si tudi avtošport zasluži tekmovanje, srečanje športnikov z vsega sveta, ki se v času enotedenskega trajanja  in druženja v športni vasi med seboj pomerijo v 17 disciplinah. V zvezi podpiramo in se prizadevamo, da bi se dogodka udeležili v posameznih disciplinah, saj je dogodek primarno namenjen povezovanju avtošportnikov in je udeležba na njih znak pripadnosti raznoliki avtošportni družini. Dogodek bo potekal konec meseca oktobra, o čemer vas bomo bolj podrobno obvestili v prihodnih tednih.

Kot sem že večkrat omenil, je poglavitna dejavnost naše zveze udejstvovanje naših voznikov na avto športnih dogodkih in organiziranje le teh. V prvi polovici leta so tako naša društva uspešno izpeljala dogodke: Rally Vipavska dolina, Rally Velenje, Avtokros Moravče, GHD Tolmin in GHD Gorjanci ter Eco rally Soča Valley. Ne smemo pa seveda pozabiti na naše sodelovanje s Hrvaško, ki je gostila dirke Ina Delta rally, GHD Skradin in avtokros Gambetiči.

Žal naš trud pri pridobivanju, oziroma bolje rečeno vračilu proge za krožno hitrostne dirke v Cerkljah, še ni poplačan, zaradi česar so morali naši vozniki oditi na tuja dirkališča izven Slovenije na dirke, ki so štele za Državno prvenstvo v KHD (Hungaroring, Redbullring, Grobnik).

Poleg dirk, ki so v Nacionalnem koledarju, so se mnogi naši vozniki udeleževali tudi drugih odmevnih tekmovanj. Ne bi želel izpostavljati nikogar od njih in dajati poudarka na katerokoli od 4 panog, saj so vsi vozniki/sovozniki s svojimi nastopi ambasadorji slovenskega avtošporta. Morda je rahlo neverjetno, vendar FIA vodi statistične preglede nastopov držav in Slovenija, kljub svoji majhnosti, zaseda visoko mesto po številu udeležbe na tujih dirkah. Ni pa zanemarljivo tudi dejstvo, da so naši vozniki tekmeci ostalim tujim voznikom in da pogosto stopijo tudi na zmagovalne stopničke, s čimer močno posegajo po visokih končnih uvrstitvah v posameznih prvenstvih. Glede na dosedanje letošnje dosežke, bi lahko trdil, da je veliko možnosti pri nekaterih, da bodo v končni uvrstitvi zasedli 1. mesto.

Čeprav so prejeti pokal in stopničke le dodatek k nepopisnemu občutku, da športniku uspe premagati vse ostale konkurente in da je zmaga poplačilo za veliko odrekanja in vložen trud celotne ekipe, pa si vsakdo od vas zasluži, da prejme aplavz in čestitke ob dosežku tudi ob koncu sezone s strani zveze. S tem namenom upam, da bomo ob koncu tega leta lahko izvedli podelitev nagrad za športne dosežke s širšim krogom povabljenih, kot nam je to uspelo za leto 2021, ko so nam zagodli zdravstveni ukrepi za zajezitev okužb.

Kljub počitniškemu vzdušju in poletnim vročim dnevom, vem, da so vaše priprave na prihajajoče dirke že v polnem teku. Že meseca avgusta nas tako čaka GHD Lučine, KHD Slovakiaring in Rally Železniki. Takoj za njimi pa GHD Ilirska Bistrica, ki šteje za EHC, Mahle Eco rally, ki je del svetovnega prvenstva za vozila na el. pogon, Rally Nova Gorica, ki je del ERT. Sledijo jim KHD Brno, GHD Buzet, Avtokros Gambetiči. V malo bolj hladnih dnevih v mesecu oktobru in novembru pa bodo na sporedu še GHD Podnanos (ki letos debitira), Rally Soča Valley (lani prejel odličen odziv domačinov in udeležencev), Avtokros Kaps (ki bo štel za CEZ prvenstvo) in KHD na znanem dirkališču v Monzi. Sezono bomo zaključili z Rally Idrija in vztrajnostno dirko Twingo vozil na Grobniku.

Mnogi med vami me sprašujete o zaključku programa za mlade voznike, ki smo ga pričeli izvajati in še ni bil dokončan zaradi nekaterih nepredvidljivih dejavnikov. Obveščam vas, da bomo program zaključili v prihajajočih mesecih tega leta, zato vas naprošam za razumevanje.

V zadnjem času opažam, da vas je vedno več, ki ste, oziroma boste kmalu postali novopečeni starši. Iskrene čestitke vsem. Želim vam, da bi uspeli najti pravo pot po zavitih poteh starševstva in avto športa ter da bi se znali na križiščih teh dveh poti ustaviti, razsoditi in dati prednost. Čeprav mnogi označujejo naš šport kot agresiven in nevaren, pa v resnici s pravim pristopom lahko z vključevanjem mladih v avtošportne aktivnosti razvijamo odgovorne, zdrave, delavne, izkušene, uspešne posameznike, ki bodo v prihodnosti morda svetovni prvaki, direktorji dirk ali vodilni inženirji tovarniških ekip, na katere bomo s ponosom pokazali. No, vzgoja mladih pa je tudi sekundarna dejavnost zveze, kar moramo skrbno negovati. Mladi avto športu dajejo svoj pečat, čemur se bomo v prihodnosti posvečali zato še toliko bolj intenzivno.

Nesrečen dogodek, ki se je pripetil na dirkališču Grobnik pred dnevi, nas je opomnil, da avto šport sodi zaradi visokih hitrosti med nepredvidljive športe, predvsem za zunanje opazovalce in osebe ob progi. Kljub velikim vlaganjem v varnostno opremo in uvajanju vedno strožjih varnostnih ukrepov in določil, moramo vsi upoštevati, da vstopamo na dirke z mislijo, da je potrebno na prvem mestu poskrbeti za lastno varnost (in varnost naših domačih). Žal je dogodek terjal življenje dolgoletnega izkušenega športnega funkcionarja, zaradi česar izrekamo globoko sožalje vsem bližnjim. Poskrbimo sami za svojo varnost in bodimo vzor drugim.

Želim vam prijeten preostanek poletja in miren uvod v drugo polovico sezone 2022.

                                                                                                                                Vaš  Rado Raspet

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram