Pismo predsednika

Dragi prijatelji avto športa, dragi predstavniki društev in klubov,

polni upanja in pričakovanja, da bomo letos skupaj doživeli čudovito sezono dirk, dogodkov in aktivnosti, je Zveza za avto šport Slovenije - AŠ 2005 prižgala koledarju dirk zeleno luč. Poleg že ustaljenih dirk, ki jih naši organizatorji vsako leto pripravijo in izpeljejo z odliko, saj vanje vložijo veliko svojega časa, energije in sredstev, predvsem pa kreativnosti in znanja, se nam v letošnjem letu obetajo še dodatne nove dirke na domačih tleh in velik spektakel pri naših sosedih. Celoten koledar si lahko ogledate na povezavi.

Vsem organizatorjem domačih dirk bi se rad ponovno zahvalil, da nam pomagajo nadaljevati dolgoletno tradicijo avto športa, saj smo v lanskem letu obeležili že 110. obletnico od prvih dirk na Slovenskem.

Pravzaprav so nas morda pretekle izkušnje ojačale in nam dale še močnejšo voljo, da prestopimo težave in naredimo odločilni korak naprej v pravo smer, da avto šport dobi svoje mesto tako v medijih, kot tudi v obravnavi vladnih organizacij ter v javnosti.

Veliko dogovorov je v preteklih mesecih potekalo na področju promocije avto športa in sporočam vam, da je bil sklenjen dogovor med RTV Slovenija in AŠ 2005 za oblikovanje 6 oddaj z vsebino avto športa, kjer bo veliko poročanja iz dirk, predstavitve zanimivosti in specifikacij našega športa. O medsebojnem sodelovanja s časopisnimi hišami pa sem vam poročal že pred časom. Tu bi pozval tudi vse vas, organizatorje domačih prireditev, da nam pomagate vzpostaviti stik tudi z vašimi regionalnimi medijskimi hišami, da bi avto športne aktivnosti lahko približali krogu ljudi iz vaših krajev.

V tem prehodnem obdobju, ko še niso bile na sporedu prave dirke, tiste po pravih asfaltnih cestah, je s polno paro potekalo digitalno prvenstvo v reliju in krožno hitrostnih dirkah v sodelovanju z E-športno zvezo. Veliko število naših voznikov se je vključilo vanj in veseli me, da smo pričeli z aktivnostmi na tem področju, saj je vedno bolj razširjeno in zaželeno.

Žal pogoji za izvedbo dirk z gledalci v tem trenutku še niso popolnoma izpolnjeni, zato smo Nacionalni koledar že morali malo prilagajati, vendar gre le za premik termina in ne odpoved, kar jasno kaže na to, da nam optimizma ne primanjkuje. Bodo pa zato naši najbolj zagreti rally vozniki svojo dirkaško sezono lahko pričeli na najvišjem rangu rally dirk na dogodku WRC Rally Croatia. Veliko vas je morda med vami, ki ste v preteklosti kot avtomobilistični navdušenci obiskovali Rally Saturnus, ki je kot del Evropskega prvenstva - ERC potekal po različnih predelih Slovenije. Mislim, da smo enakega mnenja, da vsi komaj čakamo na ta dogodek in da že načrtujete podaljšan vikend v okoli Zagreba konec aprila.

Ravno ta ljubezen do avto športa pa nas je tudi združila v odločitvi, da športni funkcionarji AŠ 2005 priskočimo na pomoč naših prijateljem pri izpeljavi WRC Rally Croatia. Preko 120 športnih funkcionarjev bo delalo na različnih funkcijah in vsi si želimo, da bi dogodek izpeljali brez posebnosti in zapletov, kajti ni lepšega olajšanja, kot prihod vseh posadk v cilj.

Skladno z določili Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport smo v začetku leta pridobili prvič v zgodovini avto športa v Sloveniji strokovno šolan kader - trenerje, potrjene s strani MIZŠ, ki so v evidenci strokovnih delavcev RS. Pokazal se je že dodaten interes med člani naših društev, ki bi želeli pristopiti in sodelovati v tem projektu, zato nas veseli, da bomo tako kmalu pridobili širok krog strokovnjakov, ki bodo izobraževanja voznikov in športnih funkcionarjev izvajali na še višjem nivoju.

Poleg tega nas v kratkem čaka Javni razpis MIZŠ za izvajalce letnega programa športa v letu 2021. Kriteriji so vsako leto strožji, saj zahtevajo zelo visoko število registriranih športnikov (tistih, ki so nastopili na uradni dirki) in sicer pridejo v poštev le panoge, ki ima preko 100 registriranih (nastopajočih) športnikov.

Seveda ne morem mimo tega, da nekaj povem tudi o našem »biseru«, ki si ga tako želimo že vrsto let. Govora je seveda o večnamenskem objektu Gaj, ki bo imel neskončen spekter aktivnosti. Seznamu, kaj vse bomo počeli tam, kaj vse lahko organiziramo in kdo vse ga bo lahko uporabljal, nima konca ne kraja. Obljubim vam, da bomo njegov ponovni zagon obeležili športno in slavnostno, kot se za tako velik dosežek tudi spodobi.

V tem zimskem času so zaživeli naši sveti: Svet voznikov, Svet športnih funkcionarjev, Svet organizatorjev, ki aktivno sodelujejo pri pripravi in izvedbi izobraževanj in drugih aktivnosti svetov, ter medsebojnih sestankov in sodelovanj.
Z novo sestavo Komisije za šport, ki bo izvajala vse aktivnosti iz področja športa, se bo poleg razpisov prvenstev, tekmovanj in licenc ukvarjala tudi z pripravo pravilnika za sofinanciranje nastopov slovenskih voznikov v tujini. Tudi to je dokaz, da pristojbine niso vir sredstev, ki bi jih kopičili, temveč jih želimo preudarno ponuditi tistim, ki si to zaslužijo in ki bodo s svojim dobrim nastopom opozarjali širšo javnost na našo zvezo.

V letošnjem letu smo po več kot letih obljub pričeli z digitalizacijo na zvezi. Prvi korak je portal za razpis in vnos vlog za izdajo licenc, ki ste ga v društvih večinoma že spoznali. Portal se bo v prihodnje optimiziral in nadgradil z dodatnimi funkcionalnostmi. Druga faza je portal za prijavo na dirke, ki bo zaživel v pomladnem času, preko katerega bodo NTL-i prijavljali svoje voznike na dirke državnega prvenstva.

Zveza za avto šport Slovenije - AŠ 2005 je zveza društev, ki s svojimi člani - vozniki, športni funkcionarji ali le podporniki, izvaja želje vseh nas. To je izpeljava ali udeleževanje na avtomobilističnih prireditvah. Pred nekaj leti smo si izborili, da nas je FIA priznala kot avto športno oblast v Sloveniji, s čimer smo dobili možnost, da lahko organiziramo mednarodne dirke, ki privabijo voznike iz tujih držav in da naši vozniki lahko nastopajo doma in v tujini. Naši funkcionarji pa lahko delajo kot uradno osebje na najvišjih rangih FIA tekmovanj.

Želim si, da bi v mene kot predsednika te zveze verjeli in da se vsi, tako vodstvo zveze kot vi v društvih skupaj trudimo za cilj in to je dvig prepoznavnosti avto športa v Sloveniji na najvišjo raven ter čim večjo uspešnost naših voznikov.

V letošnjem letu smo glede na situacijo oblikovali poseben cenik taks in pristojbin za izdajo licenc, ki je prilagojen trenutni in pretekli situaciji v kateri smo se znašli. Cenik je kompromis, ki smo ga dosegli z našim partnerjem Zavarovalnico Triglav, ki zavaruje naše voznike in funkcionarje.
Tudi letos bomo, ne glede na udeležbo, vsakemu organizatorju zagotovili finančna sredstva – sofinanciranje izvedbe dirk. Pri čemer pa je potrebno poudariti da smo ena redkih zvez, ki ne zahteva plačila vpisnine v Nacionalni koledar.

Letos, navkljub pandemiji, verjamem da nas čaka lepa sezona. V načrtu imamo še veliko aktivnosti, kjer si želim da bi vas čim več sodelovalo (Grant Program, Rally Star, FIA Motorsport games, FIA Masters, …).

In nenazadnje smo sredi priprav novega statuta zveze in hkrati tudi rahlo spremenjene celostne grafične podobe zveze. Vendar pa naj to ostane za naslednjič, ko vam bom povedal kaj več podrobnosti.

Pred nami je pomlad in z njo sončni ter topli dnevi. Želim vam uspešen pričetek sezone na progi ali ob njej.

Vaš Rado Raspet

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram