Po 1. dnevu relija Nova Gorica: Turk vodi s prednostjo 47 sekund

Zaključen je prvi tekmovalni dan MAHLE relija Nova Gorica. V skupni razvrstitvi vodi Rok Turk (hyundai i20 R5), med dvokolesno gnano konkurenco pa Marko Grossi (peugeot 208 rally4). V prvi deseterici tri slovenske posadke, poleg Turka in Grossija še Aleš Zrinski (ford fiesta R5). Čeprav najkrajša, je veliko sprememb v rezultatih povzročila prav “superspecial” hitrostna preizkušnja po ulicah Nove Gorice.

Po sedmih hitrostnih preizkušnjah je na MAHLE reliju v Novi Gorici v vodstvu Rok Turk (hyundai i20 R5) s sovoznikom Vilijem Ošlajem. Slovenska državna prvaka sta bila že pred štartom glavna favorita, toda pot prek petkovega dela relija zanju ni bila tako enostavna. Od sedmih preizkušenj je moral Turk na dveh priznati premoč tekmecem. Najprej na prvi, kjer ga je presenetil Francoz Emmanuel Guigou (alpine A110 rally) in nato še na zadnji kratki hitrostni preizkušnji po ulicah Nove Gorice, kjer je najboljši čas postavil nemški princ Albert von Taxis und Thurn (VW polo R5).

Toda Turkova prednost je v drugem krogu preizkušenj s petnajstih narasla že na 47,1 sekunde pred Guigoujem, tretjeuvrščeni Ferenc Kiss (VW polo R5) pa zaostaja že minuto in 27 sekund. Medtem ko je Lukas Dunner (škoda fabia R5) odstopil, je omenjeni princ von Taxis und Thurn prebil gumo in izgubil skoraj dve minuti. Trenutno je na petem mestu v skupni razvrstitvi in sicer dobre pol minute za še enim Francozom Pierrom Raguesom (alpine A110 rally).

“Prvi dan je minil kar po načrtu, čeprav sem imel nekaj težav z dirkalnikom tako na prvi kot tudi nato še na eni hitrostni preizkušnji. V servisu bomo preverili in upam, da ni bilo kaj resnejšega. Jutri nadaljujemo spet v takem ritmu, reli je vendarle še zelo dolg,” je po prvem dnevu povedal Turk.

Grossi vse hitrejši, Medved zvečer zapravil pol minute

Med dvokolesno gnanimi avtomobili je bil sicer najprijetnejše presenečenje prvih hitrostnih preizkušenj Jan Medved (ford fiesta rally4), ki je sprva celo bežal favoriziranemu Grossiju. Nato sta bila po eni izmed preizkušenj celo popolnoma izenačena in tudi v nadaljevanju Grossi ni prišel do občutnejše prednosti. Šele na zadnji kratki hitrostni preizkušnji, kjer je Medved po lastni napaki dvakrat zapeljal v napačno ulico, je razlika poskočila na več kot pol minute.

Tretje mesto drži Jernej Fakin (ford fiesta rally4), a z zaostankom že več kot minute. Sledita še Rok Jerkič (peugeot 208 R2) in mladi Martin Prunk (peugeot 208 R2), ki vozita svoja najboljša relija letošnje sezone.

“Začel sem nekoliko previdneje, nato pa stopnjeval ritem in s časi sem bil vsekakor zadovoljen,” je komentiral Grossi, ki je celo drugi najhitrejši Slovenec. Pred Alešem Zrinskim (ford fiesta R5) - temu je na prvi hitrostni preizkušnji prek Liga pred avtomobil skočil jelen - ima 3,3 sekunde prednosti.

Mnogi preobrati v diviziji I in majhne razlike pred nadaljevanjem

Zelo napet dan je tudi za tekmovalci v Diviziji 1, kjer je prav v petkovem popoldnevu prišlo do številnih sprememb. Že cel dan je bil blizu vrha sicer vodi Luka Brus (renault clio rally5), ki je na zadnji petkovi hitrostni preizkušnji spet prevzel vodstvo. Pred njo je vodil še Franci Božič (škoda fabia), a je naprej v cilju predzadnje HP razbil levo stransko steklo, na zadnji HP pa po ulicah Nove Gorice pa mu je avtomobil še ugasnil.

Na istih slabih treh kilometrih drama tudi za Brusa, ki je peljal en krog preveč in za takrat drugouvrščenega Primoža Kačiča (MG ZR 105) s tehničnimi težavami z motorjem. Po prvem dnevu tako vodi Brus s prednostjo 23,6 sekunde pred Aljažem Bratožem (renault clio) in še dodatnimi tremi desetinkami pred Božičem. Četrtouvrščeni Andrej Velkavrh (VW polo) zaostaja 56,4 sekunde, peti Jure Jereb (VW polo) pa že minuto in 46 sekund.

Smola tudi za enega favoritov Nejca Mraka (suzuki swift), ki je sprva še držal korak z najhitrejšimi, na predzadnji preizkušnji pa je na Morskem zapeljal s ceste in tam izgubil več kot štiri minute. Trenutno je tako le deveti.

Jutri še 66 dirkalnih kilometrov

V diviziji III si je že po nekaj hitrostnih preizkušnjah lepo prednost privozil Matic Humar (renault clio RS) in ima minuto in 38 sekund naskoka pred Miho Mušičem (BMW M3), povratnikom po enem letu premora od dirkanja.

Jutri tekmovalne posadke na reliju čaka še šest hitrostnih preizkušenj. Danes so posadke prevozile že 77 kilometrov hitrostnih preizkušenj, jutri jih čaka še 66 tekmovalnih kilometrov.

foto: Uroš Modlic

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram