Pogovor z Radom Raspetom, predsednikom zveze AŠ2005

Kaj je novega? Predsednik AŠ2005 odgovarja.

Državno prvenstvo v avtomobilskem športu se bo predvidoma začelo čez dva meseca, predsednik Zveze za avtošport AŠ2005 Rado Raspet pa razkriva priprave na novo sezono, omejitvami zaradi covida-19, prav tako pa tudi o gostovanju slovenskih športnih funkcionarjev na reliju za SP na Hrvaškem, novi gorskohitrostni dirki v Tolminu in prehodu na elektronski sistem oddajanja prijavnic za prireditve državnega prvenstva.

Rada Raspeta so na lanski skupščini Zveze za avtošport AŠ2005 izvolili za novega predsednika zveze in v zadnjih mesecih zanj dela ni manjkalo. Po volitvah so na zvezi sestavili tudi nove organe, odbore in komisije, ekipi se je pridružilo nekaj novih sodelavcev, priprave na sezono 2021 pa potekajo tudi ob spremljanju razvijanja epidemije s covidom-19 tako v Sloveniji kot tudi v bližnjih državah.

“Eden od pomembnejših in že izpeljanih projektov je bil dogovor z nacionalno televizijo. Na sporedu bo šest oddaj, ki bodo še isti ali naslednji dan po vsakem reliju za državno prvenstvo. Ta oddaja bo pokrila tudi dogajanje na gorskih in krožno hitrostnih dirkah, ter avtokrosu. Želimo si pripraviti zanimivo vsebino, ki bo primerna tudi za nekoliko širšo javnost,” pravi Raspet.

Kako dva meseca pred napovedanim začetkom državnega prvenstva ocenjujete trenutni nacionalni koledar?

S številom napovedanih dirk smo lahko zelo zadovoljni. Še naprej imamo pravi naval relijev. Pozivni reli nas v drugi polovici leta čaka v Tolminu, kjer so se odločili tudi za organizacijo svoje prve gorskohitrostne dirke. Potekala bo na cesti iz Volč proti Solariju, neposredno do italijanske državne meje. Že letos bo predvidoma štela za državno prvenstvo in sicer v za zdaj še rezervnem majskem terminu. Na tej cesti formule sicer ne bodo mogle nastopati, saj so ograje le enojne in ne dvojne. Zelo me veseli, da imajo Tolminčani tako veliko podporo lokalne skupnosti in da tako dobivamo novo središče avtomobilskega športa.

Najbolj pereče vprašanje so trenutno omejitve ob epidemiji s covidom-19. Ste ob trenutnem trendu padanja okužb optimisti, da bomo čez dva meseca v Ajdovščini lahko izpeljali prvi reli državnega prvenstva?

To vprašanje je dvoplastno. Najprej je potrebno doseči pogoje, da bomo dirko sploh lahko organizirali. V drugi fazi pa je nato vprašljiva izvedba teh tekmovanj s prisotnostjo gledalcev. Predvsem organizatorji gorskohitrostnih dirk in nekaterih relijev imajo tu velike težave, saj gre za zelo priljubljene prireditve z obiskom več tisoč ljudi. Ponekod izvedbo z obiskovalci pogojujejo tudi glavni pokrovitelji. Upam, da se bo v dveh mesecih položaj umiril.

Aprila bo na Hrvaškem potekal tudi reli svetovnega prvenstva, na katerem so hrvaški organizatorji napovedali tudi sodelovanje športnih funkcionarjev iz Slovenije. Kako bo potekalo to sodelovanje?

Smo v zelo dobrih odnosih s hrvaško zvezo HAKS in ti so nas že takoj zaprosili, da bi jim omogočili 101 funkcionarja za izpeljavo ene celotne hitrostne preizkušnje. Tako se bomo potrudili in zagotovili tolikšno število funkcionarjev za izpeljavo te “slovenske” hitrostne preizkušnje. Funkcionarji bodo prišli iz različnih slovenskih društev. Ta teden bomo podpisali pogodbo med AŠ2005 in HAKS, ki bo omogočila to sodelovanje. Zahteve so visoke, seznam funkcionarjev pa moramo oddati do 18. februarja. Veseli me, da bo v konkurenci tudi nekaj posadk iz Slovenije. Prijave bodo sicer omejene na 90 posadk, bodo pa vozniki iz Hrvaške in Slovenije imele prednost pred ostalimi posadkami iz bližnjih držav.

Boste izvajali aktivnosti pri sodelovanju z organizatorji hrvaškega relija, da bi prihodnje leto - če bo seveda mogoče - svetovno prvenstvo zapeljalo tudi na ceste v Sloveniji?

Res je. Velika želja ostaja, da bi ena hitrostna preizkušnja potekala tudi v Sloveniji. Karavana bi torej šla čez državno mejo, odpeljala hitrostno preizkušnjo in šla nazaj. Imamo tudi še nekoliko visokoleteče želje, na primer etapo do Ljubljane in podobno. Hrvaškemu reliju namreč letos primanjkuje vmesnih etap, ki jih bodo morali naslednje leto ustrezno podaljšati. Toda najprej bo treba izpeljati letošnjo dirko, videti položaj s covidom-19, navsezadnje tudi koledar svetovnega prvenstva za leto 2022.

Predstavili ste novo spletno stran in za letošnjo sezono ste napovedali tudi celosten prehod na online prijavljanje na tekmovanja?

Mislim, da je napočil čas za digitalizacijo in s tem povezan prehod na elektronske prijave. Do zdaj so se vozniki prijavljali na klasičen način in prejemali smo veliko nepopolnih prijav. Take površne prijave ne bodo več mogoče. Pomembno je to da klubi prijavljajo svoje voznike, podatki v prijavnici bodo morali izpolniti, sicer ne bodo mogli zaključiti in oddati prijavo na tekmovanje, enako bo zahtevo za štartno dovoljenje za nastope izven tekmovanj državnih prvenstev.

AŠ2005 je lani praznovala 20-letnico obstoja, še vedno pa nosi naziv po sprejetem petletnem načrtu iz leta 2000. Napovedali ste tudi rahle spremembe celostne podobe zveze in predvsem imena?

Smo edina zveza v FIA, ki ima v imenu oznako letnice. Bistvenih sprememb pri imenu ne bo, lahko pa bi jih izpeljali do jesenske skupščine. Oznaka 2005 je bila del petletnega delovnega programa ob ustanovitvi zveze in danes tudi ni več smiselna. Oznaka 2000 bi še pomenila letnico ustanovitve, tako pa je naše ime zdaj nekoliko nejasno in tudi v tujini nas marsikdo začudeno sprašuje o njegovem pomenu.

So se dogovori med AŠ2005 in pristojnimi ministrstvi, vezani na vnovično dovoljenje za uporabo objekta Gaj v Cerkljah na Dolenjskem, morda že nadaljevali?

Vsekakor, poligon Gaj za nas ostaja zelo pomembno odprto vprašanje. Zdaj smo v fazi, ko lahko pričakujemo razpis za podelitev stavbne pravice za to področje s strani Ministrstva za obrambo. Ta razpis lahko pričakujemo že februarja. Nanj se bomo seveda prijavili in upam na pozitivno rešitev. Tudi predsednik FIA Jean Todt mi je zagotovil, da bo poslal pismo pristojnemu ministru in predsedniku vlade ter ju opozoril na pomanjkanje ustreznega avtomobilskega objekta v Sloveniji. Todt odkrito izpostavlja pomen takih poligonov za dvig prometne varnosti v posameznih državah. Letos dirk v Gaju ne bo, za prihodnje leto pa sem zanje že zmeren optimist.

Omenili ste dogovor za oddajo o slovenskem avtošportu na nacionalni televiziji, kako pa sicer v ta šport privabiti še več mladih?

Naša bolečina ostaja karting, ki še vedno ni pod okriljem AŠ2005. Vsekakor bi pomagal pri boljšem prehodu mladih voznikov iz kartinga v višje razrede avtomobilizma. Teh mladih je po moji oceni absolutno premalo. V Sloveniji imamo precej starejše novince oziroma začetnike v avtomobilskem športu kot v marsikateri drugi evropski državi. Manjka nam predvsem voznikov starih od 16 do 22 let. V zadnjih petih letih iz kartinga v dirkalne avtomobile morda ni prestopilo niti deset voznikov. Na drugi strani me veseli razvoj digitalnega državnega prvenstva, ki je eden od kanalov za približanje avtošporta mladim. Ta projekt zelo uspešno vodi Tim Novak. Želimo uporabljati enake simulacije, ki jih je predpisala tudi FIA. Kdor bo torej dober doma, bo lahko napredoval tudi na višji mednarodno raven.

Gregor Pavšič

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram