POSADKA AMD GORICA ŠPACAPAN FRANKO – KOBAL SEBASTJAN NA PRESTIŽNO DIRKO V MONTE CARLO

Po uspešnem jesenskem nastopu na  MAHLE 4. Eco Rally Nova Gorica se bo posadka MAHLE - AMD Gorica, tokrat v zasedbi Franko Špacapan in Sebastjan Kobal udeležila prestižnega tekmovanja z električnimi vozili E-Rally Monte-Carlo 2021. Projekt udeležbe na tem reliju sta podprli družbi MAHLE in Gen-I Sonce, ki v veliki meri podpirata razvoj elektro mobilnosti.

Za posadko Špacapan – Kobal je ta preizkušnja izziv, tako na točnostni vožnji, kot na vožnji za najmanjšo porabo energije vozila. Posadka je v letu 2019 na  MAHLE 3. Eco Rally Nova Gorica, ki je štel za FIA ERRC Consuption Cup, osvojila 1. mesto v tekmovanju za najmanjšo porabo. Na točnostnih FIA ECO relijih v Španiji 2019 in Sloveniji 2019, 2021 je osvojila 5. mesto in 4. mesto ter dvakrat 1. mesto za pokalno prvenstvo AŠ2005. Posadka je že velikokrat posegla po zmagah na posameznih točnostnih preizkušnjah, a ji do stopničk vedno zmanjka kanček športne sreče. Upajmo, da bo tokrat sreča namenjena njim.

E-Rally Monte-Carlo je dirka, ki je namenjena 100% električnim vozilom in avtomobilom s 100% vodikom. Proizvajalci avtomobilov in dirkalne ekipe ga zelo cenijo in želijo v resničnem in težkem okolju pokazati tehnološki in inovativni potencial svojih vozil. Prav tako spodbujajo voznike, da sprejmejo ekološko odgovoren način vožnje, pri čemer je prednostna naloga zaščita okolja in postopen prehod vozil v prometni vsakdan, zahvaljujoč uporabi električne energije kot vira energije za pogon vozil. Prav to je v zadnjih dvajsetih letih poskušal dokazati Automobile Club de Monaco, ki je prepričljivo sledil svoji vizionarski vlogi.

Sama prireditev ima dolgo tradicijo, prva tekmovanja z električnimi vozili v Monte Carlu segajo v leto 1995. Reli se je iz leta v leto vedno premikal naprej in zamenjalo se je veliko imen relijev, a namen relija je ostal vedno enak, namenjen je vozilom nove generacije, da bi ostal v koraku s sodobnostjo. Letošnji že 5. E-Rally Monte-Carlo šteje za FIA E-Rally Regularity Cup 2021. Na startu bo največje število posadk do sedaj, 55 posadk, 110 tekmovalcev, 12 narodnosti, 16 avtomobilskih blagovnih znamk z 21 modelov vozil. Peti E-Rallye Monte-Carlo bo zahtevna dirka. V mestu Chateauneuf blizu Lyona v Franciji bo start relija 20. 10. 2021. V štirih dneh se bodo posadke preizkusile na 15. točnostnih preizkušnjah v dolžini 350 km in prevozile še skoraj 1.000 km cestnih odsekov do cilja v Monte Carlu, kjer bo tudi ceremonialni zaključek relija.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram