Pred zaključkom v Idriji - tako je bilo pred 20 leti

Konec tedna se bo z relijem v Idriji sklenila letošnja domača avtomobilska sezona. Štirinajsta izvedba idrijskega relija bo obeležila jubilej zanimiv jubilej od prve izvedbe tega relija, ki je začela prvo polno sezono pod okriljem Zveze za avtošport AŠ2005.

Idrija je sicer že leta 1985 gostila hitrostne preizkušnje takratnega relija Saturnus in še danes se lahko pohvali z najdaljšo hitrostno preizkušnjo vseh časov v slovenskem reliju. V devetdesetih je najprej sprejela delno in celotno izvedbo relija Saturnus, leta 2001 pa so domači organizatorji prvič izpeljali samostojni reli. Ta je potekal konec aprila leta 2001 in je začel prvo polno domačo sezono pod okriljem Zveze za avtošport AŠ2005.

Na prvem idrijskem reliju je bilo na štartu 31 posadk, v cilj je pripeljalo 19 posadk. Zmago je slavila posadka Jereb-Kurent (seat ibiza kit car) in sicer s prednostjo 55 sekund pred domačima favoritoma Peljhanom in Kacinom (VW golf IV kit car).

Tudi dvajset let pozneje konec tedna v Idriji pričakujemo nekatere akterje, ki so bili v konkurenci tega relija tudi pred 20 leti. Takrat sta volan vrtela Darko Peljhan in Aleks Humar, ki bosta oba na štartu tudi letos. Yuga je vozil Matej Čar, danes Peljhanov sovoznik. Med sovozniki so bili takrat tudi Izidor Šavelj in Andrej Mrak, ki ju tudi letos pričakujemo na štartu. V takratni konkurenci je bilo še nekaj zanimivih imen. Današnji predsednik AŠ2005 Rado Raspet je bil sovoznik Klemnu Seljaku (zastava yugo), vozil je Martin Prunk (honda integra), oče današnjega dirkača Nika Prunka, pa tudi Aleš Grižon (citroen xsara VTS), ki zdaj sodeluje pri moštvu Marka Grossija. Peljhanov takratni sovoznik Miran Kacin je danes eden ključnih organizacijskih členov relija.

Že leto pozneje se je konkurenca na idrijskem reliju precej povečala in nekaj let je bilo na štartu med 50 in 60 posadk. Največ jih je bilo na štartu leta 2018 in sicer 66.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram