Prvo dejanje gorske sezone v Skradinu

Konec tedna se v hrvaškem Skradinu začne nova sezona gorskohitrostnega državnega prvenstva. V Sloveniji bodo potekale tri gorske dirke - na Gorjancih, v Podnanosu in v Ilirski Bistrici. Naslov državnega prvaka brani Milan Bubnič (lancia delta).

Prvo dejanje državnega prvenstva v gorskohitrostnih dirkah letos gosti hrvaški Skradin, ki ga slovenski tekmovalci že dobro poznajo. To bo uvod v novo sezono, ki se bo nadaljevala s tremi gorskimi dirkami v Sloveniji. Te bodo organizirali na Gorjancih, v Podnanosu, kjer dirka letos prvič šteje tudi za avstrijsko državjo prvenstvo, in v Ilirski Bistrici - ta bo tudi letos del elitnega koledarja evropskega gorskohitrostnega prvenstva.

Na prvo dirko v Skradinu je prijavljenih 29 slovenskih voznikov in voznic, od tega deset v konkurenci starodobnikov. Prvi kandidat za sam vrh v skupni razvrstvi bo serijski državni prvak Milan Bubnič (lancia delta), ki je v Skradinu zmagal tudi lani. Na prvi dirki ne bo dveh od Bubničevih treh glavnih tekmecev iz lanske sezone. Hrvaško dirko izpušča Matej Grudnik, lani zmagovalec dveh dirk (Gorjanci, Podnanos), prav tako Anže Dovjak (hyundai i30 TCR). Mladi dirkač bo dal prednost še tretjemu letošnjemu nastopu na evropskem prvenstvu in sicer na Portugalskem. V Skradin pa se odpravlja Matevž Čuden (porsche GT3), ki je bil lani z novim dirkalnikom že blizu prve zmage v skupni razvrstitvi, in je bo na uvodni dirki sezone glavni Bubničev tekmec.

Nekaj kandidatov za visoka mesta v skupni razvrstitvi je znanih že iz lanskega leta - to so predvsem Patrik Ruzzier (fiat punto kit car), Boštjan Baša (renault clio ), Matej Mikuletič (mitsubishi lancer EVO9) in Sanja Smrdelj (yugo integrale).

V razredu 5A bo novinec Nejc Trček (honda civic), lani prvak nižjega razreda 5B, ki bo lovil aktualnega prvak Alojza Udovča (renault clio R3). V tem razredu visoko merita tudi Primož Kavšek (citroen saxo) in Denis Mikuletič (honda civic). V razredu 5A je za prvo dirko prijav še malo, favoriti pa so predvsem Žan Cankar (MG ZR 105), Nejc Kukec (renault clio 1,4) in lanska prvakinja med ženskami Maša Eržen (peugeot 306).

Med najhitrejšimi dirkači v Skradinu bodo vozniki formul in športnih prototipov. Med temi sta na dirko prijavljena Vladimir Stankovič (osella PA21) in Mark Ivanov (wolf GB08 thunder), ki pa ne zbirata točk za skupno razvrstitev državnega prvenstva.

Med starodobniki sta favorita za vrh Boštjan Urbančič (fiat 128 coupe) in Matjaž Korošec (BMW 325i).

foto: Michele Vinci

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram