Reli Delta: na Hrvaškem tudi za dodatne točke

Še enajst dni nas loči do nadaljevanja državnega prvenstva v reliju. Tretja preizkušnja bo zahtevni Delta reli na Hrvaškem, kjer bo zaradi dolžine relija na voljo tudi dodatno število točk.

Po dveh domačih prireditvah v Vipavski dolini in Velenju se bo državno prvenstvo nadaljevalo na Hrvaškem. Prvo gostovanje bo zahtevno in bo v marsičem ponudilo nasprotje zadnjemu reliju v Velenju. Delta reli bo imel osem hitrostnih preizkušenj, ki pa bodo v povprečju dolge več kot 19 kilometrov. Najdaljša hitrostna preizkušnja bo dolga več kot 31 kilometrov. Skupna dolžina hitrostnih preizkušenj bo znašala 129 kilometrov, tako da bodo posadke za državno prvenstvo dobile dodatne točke - osvojene točke se namreč pomnožijo s koeficientom 1,5.

Ker so dobile posadke na uvodnem reliju le polovične točke (odpoved več hitrostnih preizkušenj), bo hrvaški reli zelo pomemben za nadaljnji razplet državnega prvenstva. V skupni razvrstitvi vsaj na vrhu ni veliko dvomov, saj je Rok Turk (hyundai i20 rally2) tudi letos ohranil svojo premoč. Večja gneča pa je že v skupni razvrstitvi za njim. Marko Grossi na Hrvaškem ne bo vozil štirikolesno gnanega dirkalnika, kar bo priložnost za letos dobro razpoloženega Darka Peljhana (VW polo proto). Čeprav bo Grossi sezono predvidoma nadaljeval v dirkalniku R5, bi Peljhan letos z nekaj sreče lahko napadal naslov državnega podprvaka.

Sodeč po uvodnih relijih bo letos sezona najbolj napeta v diviziji II. Za zdaj izstopata Mark Škulj (ford fiesta rally4) in Grega Premrl (peugeot 208 rally4), ki ju za zdaj loči 1,5 točke. Oba sta dobila po en reli, nekaj glavnih tekmecev - med temi predvsem Jan Medved (ford fiesta rally4) - pa ima letos že eno ničlo. Medved je imel v Vipavski dolini srečo v nesreči, da je s ceste zdrsnil na reliju, kjer so ostalim delili le polovične točke. Tretji skupno je po dveh dirkah Martin Bone (opel corsa rally4), četrti pa novinec Mitja Gleseničnik (citroen DS3 R3T). Kandidata za najvišja mesta bosta ob Premrlu, Škulju in Medvedu predvsem Nik Prunk (peugeot 208 rally4) in Martin Štucin (renault clio R3).

V diviziji III se nam v nadaljevanju sezone še naprej obetajo zanimivi dvoboji Matica Humarja in Vasje Miklavčiča (renault clio RS), razplet divizije I pa bo v marsičem odvisen od pogostosti nastopov Matjaža Mihevca (renault clio rally5). Na zadnjem reliju v Velenju je Mihevcu dobro sledil le Martin Čendak (opel adam cup).

foto: Uroš Modlic

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram