Reli DP: najbolj odprta ostaja Divizija 2

Medtem ko Roku Turku za naslov državnega prvaka v skupni razvrstitvi manjka le še nekaj točk, bo do konca državnega prvenstva najbolj odprt razplet Divizije 2. Jan Medved si je z drugo zmago privozil lepo prednost pred Markom Škuljem.

V diviziji 2 smo na reliju v Novi Gorici spremljali popoln preobrat. Že na HP 2 okvara Škulja, pred relijem vodilnega v DP. Dolgo je kazalo na zmago Prunka, ki pa je v nedeljo vozil nekoliko previdne. V dežju je svojo najboljšo predstavo leta pokazal 17-letni Šved Mille Johansson. Po HP 13 je imel Prunk le še 0,3 sekunde prednosti in na predzadnji HP - tam je Prunk vozil tudi po prazni gumi - je Johansson skočil v vodstvo. Le 5,2 sekunde je ločilo prve tri, drugega Prunka in tretjega Jana Medveda komaj 0,1 sekunde.

Prva zmaga za Johanssona in tretje mesto za Medveda bi šlo na roko Škulju, ki je bil izven dosega točk, in tudi popolni izenačitvi prvenstva. Toda v zadnjih 17 kilometrih najprej napaka in odstop Johanssona, Medved pa je mimo Prunka prišel do pomembne zmage. V skupnem seštevku ima zdaj Medved že 35 točk prednosti pred Škuljem, Prunk in Premrl bi se lahko na vrh na zadnjih dveh relijih zavihtela le še teoretično, Johansson je izven dosega naslova prvaka - z zmago bi bil skupno celo pred Škuljem in tudi na dosegu Medveda.

Novogoriški reli je spisal tudi zelo napet obračun za zmago v številčni Diviziji 1, kjer je odločitev o zmagovalcu padla šele v zadnjem ovinku relija. V konkurenco se je vrnil Matjaž Mihevc (renault clio rally5), prav tako tudi Nejc Mrak (MG ZR 105). Idrijčan je dirkalnik najel v Italiji, to je sicer MG, s katerim je že pred 11 leti v tem razredu zmagoval Miha Prek. Mrak ni imel testnih kilometrov z zanj novim dirkalnikom, a je vseeno takoj držal hitrost letos favoriziranega Martina Čendaka (opel adam cup). Koprčan je prišel na dirko vidno utrujen po napornem tednu, v katerem so popravljali razbiti dirkalnik z relija na Češkem.

Razlike so bile ves čas majhne, kar pet različnih voznikov je prišlo do zmage na vsaj eni preizkušnji in tri preizkušnje pred koncem je Čendaka, Mraka in Mihevca ločilo le 4,7 sekunde. Medtem ko je Mihevc rahlo zaostal, sta Čendak in Mrak vozila izjemno izenačeno. Na predzadnji HP je bil Mrak hitrejši za 0,3 sekunde in prednost je povečal na 1,1 sekunde. Odločala je najdaljša preizkušnja, kjer pa je lanski prvak naredil napako v zadnjem ovinku in moral odstopiti. Zmaga je šla tako v roke Čendaku, ki je sicer na reliju dobil le dve preizkušnji - Mihevc kar šest, Mrak pet. Čendak, ki le na eni HP ni postavil časa med prvo trojico Divizije 1, za naslov državnega prvaka na predzadnjem reliju potrebuje še sedem točk.

Vodilna v mladinski razvrstitvi DP do 25 let ostaja Škulj in Čendak, v Diviziji 3 pa je z novo zmago naslov državnega prvaka že potrdil Matic Humar (Renault Clio RS). Letos mu je to uspelo še en reli prej kot v lanskem letu.

foto: Uroš Modlic

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram