Reli Poreč: Rok Turk že petič državni prvak

Rok Turk in Vili Ošlaj (hyundai i20 R5) sta z zmago na reliju v Poreču potrdila naslov državnega prvaka v reliju. Za Turka je to že peti zaporedni naslov. Med Slovenci na vrhu še posadki Zrinski-Vidmar (ford fiesta R5) in Grossi-Berlot (peugeot 208 rally4).

Poreški reli je bil precej drugačen od letošnjih relijev v Sloveniji. Hitre in popeskane istrske ceste so prinesle veliko pasti in že na obeh petkovih kratkih hitrostnih preizkušnjah je kar nekaj posadk zapeljalo s ceste. Tudi favorit Rok Turk (hyundai i20 R5) je hitro dobil opozorilo, da bo moral na tokratnem reliju še posebej paziti in obenem napadati na vso moč. Med Slovenci resnega tekmeca ni imel, zato pa se je z gosti iz Madžarske pomeril za prestižno zmago v skupni razvrstitvi. Prav na zadnji preizkušnji je dokončno strl odpor Madžara Klausza (škoda fabia R5) in tako na najlepši način potrdil peti zaporedni naslov državnega prvaka.

Za Turkom tokrat Zrinski in Grossi

“Za take dirke živimo. Pa ne toliko zaradi rezultata, temveč zaradi vožnje in lova za desetinkami. Hvala Klauszu za prihod in odlično dirko. V petek sem se zavrtel, kar je še popestrilo dirko. Hitrostne preizkušnje so bile kratke in zato ni bilo mogoče narediti večje razlike. Zadnja preizkušnja pa je bila vendarle nekoliko preveč tehnična za Madžara in zato sem pričakoval prav tam večjo prednost,” je po zmagi povedal Turk.

V slovenskem državnem prvenstvu danes drugi Aleš Zrinski (ford fiesta R5, sovoznik Rok Vidmar), ki je za Turkom zaostal za skoraj tri minute. Ob odstopu Darka Peljhana (VW polo proto) je bil tretji Marko Grossi (peugeot 208 rally4), tokrat 22,3 sekunde za Zrinskim. Grossi je bil vesel predvsem zmage v diviziji II državnega prvenstva, s čimer si je močno odprl vrata do naslova državnega prvaka. Lani se mu je ta izmuznil ravno z napako na cestah okrog Poreča.

Prvih pet v diviziji II le v pol minute

“Dirka je bila zame psihološko zelo težka, taka pa je tudi že cela sezona. Dobre pogoje za dirkanje imam in zato moram tudi jaz nekaj pokazati nazaj. Reli je bil težak, že v petek popoldne sem poškodoval avtomobil in spoznal, da ne bo lahko. V nadaljevanju sem bil zelo zadovoljen s hitrostjo in lepo zmago,” je veselo razlagal Grossi.

V diviziji II je bil z zaostankom, 14,8 sekunde tokrat drugi Mark Škulj (ford fiesta rally4, sovoznik Uroš Ocvirk), tretja pa sta bila Jernej in Gregor Fakin (ford fiesta rally4). Fakin je za Škuljem zaostal za 4,4 sekunde, Jan Medved (ford fiesta rally4, sovoznik Izidor Šavelj) pa za bratoma Fakin le 10,3 sekunde. Prve štiri posadke divizije II so reli končale v razmaku pol minute

Humar že državni prvak, dvoboj Mrak-Brus se bo končal šele v Idriji

Naslov državnega prvaka tudi za Matica Humarja (renault clio RS, sovoznik Matic Peternel). Z novo zmago, tokrat pred Miranom Fabjanom (lancia delta), je Idrijčan potrdil naslov državnega prvaka.

V diviziji I odličen dvoboj do zadnjega metra med Nejcem Mrakom (suzuki swift, sovoznik Darko Vončina) in Luko Brusom (renault clio rally4, sovoznik Mitja Ločnikar). Mrak je z relijem odlično začel in si že na prvih hitrih kilometrih privozil odločilno prednost. Brus je v nadaljevanju relija zmanjševal zaostanek, a Mrak je imel v cilju še 6,4 sekunde prednosti. V zaključku Mrakove težave z izpušnim sistemom, Brusu pa so resno ponagajale zavore. Ob Mrakovi zmagi se je prednost Brusa v skupnem seštevku zmanjšala in tako bo na zadnjem reliju v Idriji med njima potekal neposreden obračun za naslov državnega prvaka.

Tretje mesto v diviziji I tokrat za Primoža Kačiča (MG ZR 105, sovoznik Aljaž Černigoj), četrta je bila posadka Jereb-Vidmar (VW polo), peta pa Kresnik-Cotič (zastava yugo).

foto: Uroš Modlic

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram