Reli Soška dolina: bodo prvaki že znani?

Državno prvenstvo v reliju se danes in jutri nadaljuje v Soški dolini, kjer bi že lahko prišlo do predčasne odločitve o naslovu državnega prvaka v skupni razvrstitvi in Diviziji 2 za dvokolesno gnane avtomobile.

Kobarid bo s širšo Soško dolimo pod organizacijsko taktirko RR Tmin tretjič pripravil reli, ki bo drugič štel za slovensko državno prvenstvo. Vse hitrostne preizkušnje bodo potekale v soboto, na sporedu jih bo osem v skupni dolžini 84,9 kilometrov.

Med 44 prijavljenimi posadkami bosta dve še posebej težko čakali razplet predzadnjega relija sezone. Marko Grossi in Tara Berlot (hyundai i20 R5) sta vodilno mesto v skupnem seštevku državnega prvenstva zasedla že po prvem reliju v Vipavski dolini. Z dvema zmagama in konstantno vožnjo sta odlično izkoristila dva odstopa lanskega prvaka Roka Turka s sovoznico Blanko Kacin (hyundai i20 rally2), ki imata le še nekaj teoretičnih možnosti za ubranitev naslova. Grossi ima pred zadnjim relijem 33 točk prednosti pred Darkom Peljhanom (VW polo proto), Turk pa zaostaja že 57 točk. Med Peljhanom in Turkom sta še Mark Škulj (opel corsa rally4) in Mitja Klemenčič (škoda fabia R5). Če bi Grossi v Kobaridu končal pred Peljhanom, kar bi se ob normalnem razpletu relija moralo zgoditi, bi bil že prvak. Toda že ena prebita guma, kar se je Grossiju zgodilo na zadnjem reliju v Novi Gorici, bi lahko dala priložnost za presenečenje iz ozadja.

Ker bo Grossi vendarle moral voziti nekoliko taktično, je prvi favorit za zmago spet Turk. Na tem reliju je zmagal že lani in letos, če ne bi imel smole s tehničnimi okvarami, bi bil realno spet kandidat za končni naslov.

Podobno kot Grossija čaka taktično zahtevna dirka tudi Škulja s sovoznico Pio Šumer. V Diviziji 2 za dvokolesno gnane dirkalnike imata 47 točk prednosti pred Janom Medvedom (opel corsa rally4), ostali pa zaostajajo že preveč. Škulj je letos v tej konkurenci dobil vse relije in tudi 88 odstotkov izpeljanih hitrostnih preizkušenj, svojo formo pa je prejšnji konec tedna pilil tudi na reliju za evropsko prvenstvo na Madžarskem.

V Diviziji 3 je državni prvak že Vasja Miklavčič (renault clio RS) s sovoznikom Martinom Černigojem. V Diviziji 1 se naslov nasmiha hrvaškemu gostu v slovenskem prvenstvu Vjekoslavju Čičku (renault clio rally5), saj je dolgo vodilni Domen Slejko (opel adam cup) s sovoznico Klaro Slejko izpustil zadnja dva relija in s tem tudi veliko število točk.

Petek, 13. oktober

15.00-17.00 - Shakedown test Čezsoča (3 km)
18.00 - ceremonijalni štart relija, Kobarid

Sobota, 14. oktober

08.13 - HP 1 Sončna (6,3 km)
09.09 - HP 2 Gora Rocka (14 km)
10.08 - HP 3 Kolovrat (9,21 km)

11.02 - Servis (30 min.), Kobarid

12.33 - HP 4 Gora Rocka (14 km)
13.32 - HP 5 Kolovrat (9,21 km)
14.15 - HP 6 Borjana (9,2 km)

15.21 - Servis (30 min.), Kobarid

16.29 - HP 7 Kolovrat (9,21 km)
17.12 - HP 8 Borjana (9,2 km)

18.25 - Cilj relija, Kobarid

foto: Uroš Modlic

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram