Reli Vipavska dolina: 90 prijav, odlična konkurenca

foto: Uroš Modlic

Prihodnji konec tedna se bo z relijem Vipavska dolina začelo letošnje državno prvenstvo v reliju, ki se bo letos ponašalo z odlično mednarodno zasedbo. Tako kakovostnega relija v Sloveniji nismo gostili že dolgo. Prvo ime relija bo vzhajajoča zvezda češkega relija Erik Cais (ford fiesta rally2).

Reli v Vipavski dolini bo letos potekal že enajstič. Predlani so ga morali organizatorji odpovedati, lani pa zaradi epidemioloških razmer prestaviti na konec junija. Letos se reli vrača v spomladanski termin in bo nekaterim posadkam služil tudi za pripravo pred bližajočim se relijem za svetovno prvenstvo na Hrvaškem.

Vrhunska zasedba z 90 prijavljenimi dirkalniki za reli Vipavska dolina. Številka ena za Čeha Erika Caisa (ford fiesta rally2), ki je bil letos v prvi deseterici relija Monte Carlo za svetovno prvenstvo. Mladi češki voznik je lani zablestel na relijih evropskega prvenstva, letos pa bo očitno med najresnejšimi kandidati za vrh v svetovnem prvenstvu WRC2. Iz te konkurence bosta na štartu v Ajdovščini tudi Nikolay Gryazin pod latvijsko zastavo (škoda fabia R5) in Sean Johnston (citroen C3 rally2).

Skupno je na reli prijavljenih 12 dirkalnikov razreda R5 oziroma Rally2, kar je z izjemo tovarniških specialk za svetovno prvenstvo (WRC oziroma Rally1) najvišja tehnična raven dirkalnikov za reli.

Zanimiv bo tudi nastop Estonca Roberta Virvesa s ford fiesto rally3. Za slovenskega državnega prvaka Roka Turka (hyundai i20 rally2) številka 3, v prvi deseterici bosta štartala še Marko Grossi (hyundai i20 R5) in Aleš Zrinski (ford fiesta R5). Odlična bo tudi zasedba med dvokolesno gnanimi dirkalniki, kjer med Slovenci v sam vrh sodijo Mark Škulj (ford fiesta rally4), Grega Premrl (peugeot 208 rally4), Aleks Humar (citroen DS3 R3), novost bo prva slovenska opel corsa rally4 Martina Boneta. Skupno je na reli prijavljenih 62 posadk iz Slovenije in 28 iz tujine, med temi je največ Avstrijcev (13).

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram