Reli Vipavska dolina: Turk in Grossi na vrhu

Enajsta izvedba relija Vipavska dolina je bilo uvodno dejanje letošnjega državnega prvenstva v reliju. V močni konkurenci se je relija v razvrstitvi državnega prvenstva udeležilo 59 posadk, v cilj jih je uspelo pripeljati 44.

Med Slovenci je bil po pričakovanju najuspešnejši državni prvak Rok Turk (hyundai i20 rally2), ki je kot edini uspel ostati relativno blizu najhitrejšima Gryazinu in Caisu. Turk bi bil lahko tretji skupno, če mu včeraj popoldne ne bi spustila pnevmatika. Skoraj celo preizkušnjo je peljal po prazni in zato tudi ni bil tretji, temveč četrti skupno. Za slovensko državno prvenstvo zmage vseeno ni ogrozil, saj je njegova prednost znašala minuto in 37 sekund.

Drugi v konkurenci za DP je bil Marko Grossi (hyundai i20 R5), ki je sploh prvič nastopil v štirikolesno gnanem avtomobilu. Portorožan je bil vesel prihoda v cilj, kjer je bil sicer za Turkom že lani podprvak. Grossi bo letos z dirkalnikom R5 predvidoma odpeljal še vsaj en, morda pa tudi dva relija. Tretji med Slovenci je bil izkušeni Darko Peljhan (VW polo proto), ki je uspel v dežju ostati pred najhitrejšimi avtomobili z dvokolesnim pogonom.

V tej konkurenci je iz boja za zmago po zdrsu s ceste izpadel Jan Medved (ford fiesta rally4). Pred zadnjo preizkušnjo je le ena sekunda ločila Grego Premrla (peugeot 208 rally4) in Martina Štucina (renault clio R3). Premrl je uspel ugnati domačina Štucina, sicer tudi enega izmed glavnih organizatorjev ajdovsko-vipavskega relija. Tretji je bil še vedno ne polnoletni Mark Škulj (ford fiesta rally4), ki je bil spet veliko hitrejši na mokri kot suhi cesti. Škulj je v cilju za Premrlom zaostal 6,9 sekunde. V prvi peterici relija sta bila še tokrat zelo hitri Nik Prunk (peugeot 208 rally4) in Aleks Humar (citroen DS3 R3T).

Medtem ko je v diviziji III Vasja Miklavčič zmagal s prednostjo skoraj minute in pol pred aktualnim prvakom Maticem Humarjem (oba renault clio), so bile razlike pričakovano veliko manjše v diviziji I. Tam je z lepo predstavo prvič slavil Martin Čendak (opel adam cup) in sicer s prednostjo 27,6 sekunde pred domačinom Aljažem Bratožom (renault clio 1.4). Tudi tretji Matjaž Mihevc (renault clio rally5) je za Čendakom še edini zaostal manj kot minuto. Aktualni prvak Nejc Mrak (suzuki swift) s starim dirkalnikom ni mogel višje od četrtega mesta, v prvi peterici je bil še Kristjan Štrancar (MG ZR 105).

V pokalu Yugo sta imela isti čas Anej Leban in novinec Gregor Žvokelj, zmaga je šla v roke Lebanu.

Rezultati - slovensko DP

1.Turk-Kacin (hyundai i20 rally2) 44:24,4
2.Grossi-Berlot (hyundai i20 R5) + 1:37,4
3.Peljhan-Čar (VW polo proto) + 2:07,8
4.Premrl-Ošlaj (peugeot 208 rally4) + 3:14,3
5.Štucin-Štokelj (renault clio R3) + 3:24,3
6.Škulj-Ocvirk (ford fiesta rally4) + 3:31,2
7.Čebron-Kavčič (mitsubishi lancer) + 3:31,7
8.Zrinski-Vidmar (ford fiesta R5) + 3:36,2
9.Prunk-Bobič (peugeot 208 rally4) + 3:55,6
10.Humar-Kavčič (citroen DS3 R3T) + 4:29,1

Uvrščenih 44 posadk v slovenskem DP.

Vsi rezultati: https://results.omikronplus.si/live/vipava2022/live.html

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram