Reli Železniki - po 1. dnevu vodita Turk in Grossi

Na reliju državnega prvenstva v Železnikih so tekmovalci odpeljali prve štiri hitrostne preizkušnje. V skupni razvrstitvi je razred zase aktualni državni prvak Rok Turk (hyundai i20 R5), na drugem mestu kot najhitrejši voznik dvokolesno gnanega dirkalnika Marko Grossi (peugeot 208 rally4).

Premoč Roka Turka in sovoznika Vilija Ošlaja (hyundai i2o R5) pred zasledovalci ni presenetljiva, vseeno pa je razlika velika. Aktualni prvak je zanesljivo opravil tudi s tujci v primerljivih dirkalnikih in si privozil že debeli dve minuti prednosti. Na drugi preizkušnji se je Turku nenadoma razletelo zadnje steklo, kar je bil tudi edini manjši zaplet za Idrijčana.

V skupni razvrstitvi je drugo mesto zasedel Marko Grossi s sovoznico Taro Berlot (peugeot 208 rally4), ki je ugnal tudi tujce v štirikolesno gnanih dirkalnikih. Grossi je odlično odpeljal prve štiri hitrostne preizkušnje in tako vodi v dvokolesno gnani konkurenci. Avstrijec Simon Wagner (ford fiesta rally4) zaostaja le dobrih 11 sekund in med njima lahko jutri pričakujemo še zanimive boje. Wagner sicer ne vozi v slovenskem DP, zato se bo tudi Grossi bolj osredotočal na prednost pred domačimi tekmeci. Jernej in Gregor Fakin (ford fiesta rally4) zaostajata 33 sekund, Jan Medved s sovoznikom Izidorjem Šavljem (ford fiesta rally4) že skoraj minuto in pol.

Tako kot v skupni razvrstitvi je torej tudi v slovenskem državnem prvenstvu divizije II že prišlo do velikih razlik. Brata Fakin držita tudi tretje mesto v slovenskem DP, na zadnji preizkušnji sta namreč prehitela Darka Peljhana in Mateja Čarja (VW polo proto). Peljhan je z relijem začel odlično in bil na prvi HP celo drugi skupno. Nato je enkrat zapeljal s ceste, snela se mu je cev turbo puhala in na zadnji HP je zaradi dodatnih luči dirkalnik dvakrat ugasnil. Razlika med Peljhanom in Fakinom je 3,3 sekunde.

V diviziji III vodi Jaka Valant (BMW M3, sovoznik Jan Nik Jesenovec) pred posadkama Miklavčič-Černigoj in Humar-Peternel (oba renault clio RS).

V diviziji I sta bila po dveh preizkušnjah v vodstvu posadki Mihevc-Verbič (renault clio rally5) in Mrak-Vončina (suzuki swift). Razlika med njima je bila le 2,2 sekunde. Nato je imel Mihevc na tretji preizkušnji težave s polosjo in za Mrakom je zaostal za pol minute. Mrak je sicer dobil deset sekund kazenskega pribitka, toda Mihevc je na zadnji HP izgubil še tri minute. Skupno ima Mrak 45,1 sekunde prednosti pred posadko Brus-Zaljuberšek (MG ZR 105) in še dodatnih 13 sekund pred posadko Kačič-Černigoj (MG ZR 105).

foto: Uroš Modlic

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram