Reli Železniki: zmaga Turku, med "dvopogonci" Medvedu

Peto zmago na reliju v Železnikih je slavil Rok Turk s sovoznico Blanko Kacin (hyundai i20 rally2), ki je pokazal dominantno predstavo in dobil sedem od devetih hitrostnih preizkušenj. V skupni razvrstitvi zmaga s prednostjo 59 sekund pred Madžarom Martinom Lazslom (škoda fabia rally2), ki je Turku edini “ukradel” zmagi na dveh HP, in Nemcem Albertom von Thurn und Taxisom (škoda fabia R5). Med Slovenci drugo mesto za Boštjana Logarja (škoda fabia R5), ki je bil skupno četrti, mesto za njim je eli končal Darko Peljhan (VW polo proto). V diviziji 2 prepričljiva zmaga Jana Medveda (ford fiesta rally4) pred Grego Premrlom (peugeot 208 rally4), v diviziji 3 Matica Humarja (renault clio RS) in v diviziji 1 Martina Čendaka (opel adam cup).

Turk je reli v svojo korist odločil že na prvih dveh hitrostnih preizkušnjah. Državni prvak je namreč začel izjemno odločno in spet dokazal, da mu ceste okrog Železnikov zelo ustrezajo. Po dveh hitrostnih preizkušnjah je imel pred Nemcem Albertom von Thurn und Taxisom (škoda fabia R5) 18 sekund prednosti, v slovenskem državnem prvenstvu pa je Boštjanu Logarju (škoda fabia R5) bežal že za 44 sekund. Turk je s tem rešil domala vsa vprašanja končnega zmagovalca, saj je v nadaljevanju le še večal svojo prednost.

Med njegovimi tujimi tekmeci se je najprej še najbolje držal nemški princ von Thurn und Taxis, v nadaljevanju pa je odličen vtis pustil mladi Madžar Martin Lazslo (škoda fabia rally2). Ta je celo dobil dve preizkušnji in Turkovo prednost zadržal tik po eno minuto.

“Z Blanko sva začela zelo odločno, tak je bil tudi načrt in dobro smo ga izpeljali. Celoten reli sva poskušala odpeljati kar najhitreje, saj je to najboljši test in trening za celotno ekipo. Škoda bi bilo zapraviti tako priložnost, želel pa sem se tudi oddolžiti publiki ob trasi. Super dirka,” je v cilju povedal Turk.

V slovenskem prvenstvu je drugo mesto v cilju potrdil Logar, ki se je tako uspešno vrnil za dirkalni volan. Letos namerava nastopiti še na reliju v Soški dolini. Logar je za Turkom zaostal dve minuti in 34 sekund, je pa za več kot minuto in pol ugnal Darka Peljhana (VW polo proto). Logar je na osmih od devetih preizkušenj postavil drugi čas v slovenskem državnem prvenstvu.

“Vesel sem bil že možnosti nastopa, saj še vedno živim za dirke in ta strast ni prav nič manjša kot leta 2006, ko sem bil državni prvak. Seveda pa si ne delam utvar in čez noč je s takim dirkalnikom zelo težko postati tako hiter kot Turk. Potrebujem še kilometre, da spoznam meje avtomobila,” je povedal Logar. V prvi slovenski peterici sta bila še Aleš Zrinski (ford fiesta R5) in najhitrejši iz divizije 2 Jan Medved (ford fiesta rally2).

Medved je podobno kot Turk v svoji konkurenci večino vprašanj o zmagovalcu razrešil že v uvodu relija. Po dveh preizkušnjah je imel že 24 sekund prednosti pred Grego Premrlom (peugeot 208 rally4) in več kot pol minute pred Nikom Prunkom (peugeot 208 rally4). Zaradi okvare polosi je več minut izgubil favorit Mark Škulj (ford fiesta rally4), ki je smolo v nadaljevanju relija blažil z najboljšimi časi na preostalih preizkušnjah. V skupni razvrstitvi dvokolesno gnanih dirkalnikov se je smejalo še sovoznici Rebeki Kobal, ki je brala zapiske hitremu Avstrijcu Rolandu Stenggu (opel corsa rally4). Slovensko-avstrijska naveza je bila v mednarodni konkurenci vse do zadnje preizkušnje najhitrejša med dvokolesno gnanimi dirkalniki, nato pa ju je po težavah s pnevmatikami prehitel Medved.

V diviziji III je bil tudi tokrat najuspešnejši Matic Humar (renault clio RS), ki pa se je moral za zmago pošteno potruditi. Po četrti preizkušnji je imel le 2,3 sekunde prednosti pred Jako Valantom (BMW M3), ki je nato prevzel vodstvo in imel že 26 sekund prednosti. Toda nato je moral Valant odstopiti in tako Humar, ki zanesljivo vodi v skupnem seštevku tega razreda, ni imel težav z zmago. V cilju je imel pol minute prednosti pred Davidom Pivkom (renault clio RS).

V diviziji I je na reliju pričakovano prevladoval Martin Čendak (opel adam cup), ki je vodil od prve hitrostne preizkušnje naprej. Dobil je vse hitrostne preizkušnje. Drugi je bil Franci Božič (škoda fabia), tretji pa Domen Slejko (opel adam cup).

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram