Slovenija v finalu FIA Rally Star, odličen nastop Čendaka

Med 89 udeleženci evropskega dela izbora FIA Rally Star se je v finale uspel uvrstiti tudi Martin Čendak iz Slovenije. Finale za Slovenijo pomeni veliko, saj je imelo v njem predstavnike le pet  različnih držav.

Izbor FIA Rally Star je potekal na stezi Estering pri Hamburgu v Nemčiji. Kandidati so se prek večdnevnega programa, ki je vključeval predvsem vožnjo crosscarjev po asfaltno-madakamski stezi za relikros, potegovali za zelo mikaven večletni program preboja v svetovno prvenstvo v reliju. Slovenska nacionalna panožna zveza za avtošport AŠ2005 je v Nemčijo poslala obetavnega Koprčana Martina Čendaka, ki je z odličnim nastopom upravičil zaupanje. Nastopa se je lotil resno in zbrano ter je po preboju v drugi krog tekmovanja celo zmagal v svoji skupini. To je pomenilo preboj v zaključni finale. Tja se je uvrstilo osem najhitrejših voznikov in še štirje kandidati iz digitalnega izziva. Zmaga je šla po finalnih vožnjah sicer v Estonijo, Čendak pa se domov vrača poln vtisov in motivacije za nadaljnjo kariero. To pa je tudi eden od temeljnih ciljev podobnih izborov.

V finalu so bili predstavniki Češke, Estonije, Finske, Španije in Slovenije. Estonci so imeli dva finalista, enako Španci in Finci, Švedi so bili le trije. Slovenska barva v finalu avtomobilskega dogodka na taki ravni je bila zagotovo največje presenečenje tega dogodka.

Čendak je kljub svojim le malo izkušnjam, lani je sicer z odliko odpeljal državno prvenstvo v reliju, a predvsem z buggyji in makadamsko podlago nima izkušenj - se je zelo hitro ujel tako z avtomobilom kot progo. Tudi časovne zamude in premiki urnikov na naslednje jutro, to je bila posledica predvsem slabšega vremena in kratkega dneva na severu Nemčije, ga niso zmedli.

“Bilo je noro in nepozabno. Hvala za vso podporo in da sem se lahko udeležil tega tekmovanja. Nekaj posebnega se je boriti s fanti iz cele Evrope, uvrstitev v finale pa je bila več od mojih prvotnih pričakovanj. V Nemčijo sem prišel miren in voziti sem želel predvsem kar najbolj zbrano. Zagotovo je bila to izkušnja, ki je ne bom nikoli pozabil,” je po koncu finala povedal Čendak.

Slovensko mesto v finalu je bilo prav gotovo presenečenje. Tam na primer ni bilo nobenega predstavnika Francije, Italije, Nemčije, Portugalske, Poljske in podobnih veliih držav. Mnoge med njimi so imele na dogodku zelo številčno ekipo. Poljakov je bilo šest, Švedov in Nemcev celo po osem. 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram