Slovo Aleša Pušnika

Po dolgotrajni bolezni je danes umrl 80-letni Aleš Pušnik, eden pionirjev slovenskega avtomobilskega športa in večkratni državni prvak v reliju.

Aleš Pušnik je bil rojen 20. junija 1942 v Mariboru. Najprej ga je zamikal zamikal balet in pozneje motokros, a svoje športne rezultate je dosegel za volanom dirkalnega avtomobila. Začel je z domala serijskim renault 8 gordini in nato presedlal v renault 12 gordini.

Bil je eden pionirjev slovenskega avtomobilskega športa, ki je v sedemdesetih letih začel voziti tudi na relijih v tujini. Že leta 1973 sta bila s sovoznikom Rokom Freyerjem v konkurenci relija Monte Carlo in vozila sta odlično. Celo tako dobro, da je Renault ponudil Pušniku bolje pripravljen tovarniški avtomobil. Ko se je Mariborčan peljal v Pariz, da bi ga prevzel, je doživel zanj skoraj usodno prometno nesrečo.

Kariere na relijih svetovnega prvenstva ni bilo, je pa Pušnik uspešno okreval in nato v letih 1974, 1975 in 1977 postal jugoslovanski državni prvak v reliju v skupni razvrstitvi. Pri športnem programu novomeškega IMV-ja in Renaulta ga je nato nasledil Brane Kuzmič, Pušnik pa je svoj zadnji reli odpeljal pred 40 leti. Na reliju Monte Carlo je skupno sodeloval štirikrat.

Ob izgubi šampiona in enega največjih imen zgodovine avtomobilskega športa v Sloveniji pošiljamo sožalje vsem njegovim svojcem, znancem in prijateljem.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram