Trije reliji, 25 HP: te posadke letos prevladujejo

Trije reliji in en zmagovalec, ki je do zdaj tekmecem oddal le eno izmed 25 hitrostnih preizkušenj. Rok Turk (hyundai i20 R5) prevladuje v skupni razvrstitvi, Marko Grossi (peugeot 208 rally4) pa med dvokolesno gnanimi dirkalniki. Najširši vrh ima spet najmanjša divizija I. Na reliju v Novi Gorici prvič tudi dodatne točke za uvrstitev v prvem tekmovalnem dnevu.

Državno prvenstvo v reliju se letos po lani le treh izpeljanih prireditvah vrača v normalne okvire. Maja se je sezona začela v Velenju, nato sta potekala še relija v Vipavski dolini in Železnikih. Za posadkami je do zdaj 274 dirkaških kilometrov na 25 hitrostnih preizkušnjah. Reli v Novi Gorici bo torej daljši od polovice letošnjih treh relijev.
V skupni razvrstitvi tudi letos nima prave konkurence Rok Turk (hyundai i20 R5) s sovoznikom Vilijem Ošlajem. Prva dva relija je v slovenski razvrstitvi dobil s prednostjo treh minut, na tretjem je bil od vseh hitrejši celo za več kot štiri minute. Le na eni izmed letošnjih preizkušenj ni postavil najboljšega časa. V povprečju je bil na vsakem kilometru hitrostnih preizkušenj od tekmecev hitrejši za kar 2,2 sekunde.

Turk je edini “brzinc” oddal Peljhanu

Turk je tako izrazit favorit tako državnega prvenstva kot tudi novogoriškega relija. Tekmeci - predvsem Marko Grossi (peugeot 208 rally4) in Aleš Zrinski (ford fiesta R5) - so se mu na posameznih hitrostnih preizkušnjah letos približali kvečjemu na sekundo in pol zaostanka na dirkaški kilometer. Le tehnična okvara ali vozniška napaka lahko Turku prepreči novo zmago. V skupni razvrstitvi drugo mesto drži Darko Peljhan s sovoznikom Matejem Čarjem, ki bo v Novi Gorici spet vozil VW polo proto. Peljhan je letos Turku odščipnil edino zmago na hitrostnih preizkušnjah.

Grossi pol sekunde na kilometer HP pred Fakinom

Bolj izenačena je konkurenca med dvokolesno gnanimi avtomobili, kjer je na zadnjih dveh relijih z novim dirkalnikom prevladoval Grossi s sovoznico Taro Berlot. Grossi je dobil večino dozdajšnjih hitrostnih preizkušenj v diviziji II, kjer je bil od glavnega tekmeca Jerneja Fakina (ford fiesta rally4, sovoznik Gregor Fakin) na zadnjih dveh relijih hitrejši za pol sekunde na kilometer HP.
To je trenutna razlika med njima, Fakin pa bo poskušal izkoristiti domač teren in na tem pomembnem reliju z dobro pripravo nuditi dober odpor favoritu Grossiju. Portorožan bo prav gotovo napadal že na uvodnih hitrostnih preizkušnjah. Ker ima z lastniškim dirkalnikom več kilometrov od Fakina, ki avtomobil najema in prevozi zato tudi manj testnih kilometrov, je bolj navožen in to je ključno prav v prvi tretjini relijev.

Divizija II postaja osrednji razred slovenskega relija: povratek Humarja, tu so še Štucin, Škulj, Medved …

V njun dvoboj se bo vsaj na prestižni ravni vmešal Aleks Humar (ford fiesta rally4, sovoznik Mark Žgavec), ki je z enakim dirkalnikom v Novi Gorici vozil že predlani. V širši krog kandidatov za vrh sodi še več voznikov: to sta Mark Škulj (ford fiesta rally4, sovoznik Uroš Ocvirk) in Jan Medved (ford fiesta rally4, sovoznik Izidor Šavelj). Prav tako je letos na domačem reliju okrog Vipave odlično vozil Martin Štucin (renault clio R3), tu so še povratnik (lanski prvak) Simon Mlinar (peugeot 208 R2), Rok Jerkič (peugeot 208 R2), Jan Oblak (ford fiesta rally4), Igor Žbogar (renault clio R3T) in ostali. Divizija II se je razvila v osrednji reli slovenskega relija.

Renault clio rally5 proti starejšim dirkalnikom

V diviziji III nas spet čaka zanimiv dvoboj dveh renault cliov RS Matica Humarja in Vasje Miklavčiča, na sam vrh pa spet cilja tudi povratnik Miha Mušič (BMW M3). V skupni razvrstitvi ima Humar zaradi enega odstopa Miklavčiča lepo prednost, na drugem mestu je Miran Fabijan (lancia delta).

V diviziji I bo zanimivo spremljati dvoboje dirkalnikov različnih generacij. Na eni strani že ostarele avtomobile kot so MG ZR 105, suzuki swift in škoda fabia, na drugi pa novi renault clio rally5. Takega vozi Luka Brus s sovoznikom Tadejem Zaljuberškom. Letos je na relijih vozil še MG-ja, na gorskih dirkah pa tega clia. Konkurenčnost dirkalnika je letos pokazal Matjaž Mihevc, ki se tokrat na reli ni prijavil. Poleg Brusa bo na vrh ciljalo še cel kup voznikov, omenimo posadke Mrak-Vončina (suzuki swift), Bratož-Štokelj (MG ZR 105), Božič-Intihar (škoda fabia), Jereb-Vidmar (VW polo), Velkavrh-Velkavrh (VW polo), Bratož-Štokelj (renault clio 1.4), Bodlaj-Sušnik (škoda fabia) …

Na dozdajšnjih treh relijih je skupno sodelovalo 68 različnih voznikov in 72 različnih sovoznikov. Med vozniki je uspelo točke v skupni razvrstitvi osvojiti 26 voznikom. Tokrat bodo prvič na voljo dodatne točke za uvrstitev prvi tekmovalni dan. Te dobi prvih pet posadk (od 5 do 1 točke), kar pa velja le za tiste, ki bodo celoten reli uspešno končali.

foto: Uroš Modlic

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram