Turk po sedmi naslov, v ospredju dvoboj Medved-Škulj

Z relijem Vipavska dolina se začenja državno prvenstvo v reliju in obenem domača avtošportna sezona z načrtovanimi 12 prireditvami.

Naslov državnih prvakov branita Rok Turk in Blanka Kacin (hyundai i20 rally2), ki bosta v petek in soboto začela lov že na sedmi zaporedni naslov najboljše reli posadke v Sloveniji. Sodeč po lanskih rezultatih ima Turk velik naskok, po reliju za SP na Hrvaškem je tudi zelo dobro navožen in ogret pred začetkom domače sezone. Za zdaj je njegov edini pravi tekmec Marko Grossi s sovoznico Taro Berlot (hyundai i20 R5). To sta lanska podprvaka, ki sta po Turkovemu zdrsu s ceste zmagala konec leta v Idriji. Z dirkalniki istega razreda polno sezono napovedujeta Aleš Zrinski s sovoznikom Rokom Vidmarjem (škoda fabia rally2) in Mitja Klemenčič s sovoznikom Vilijem Ošlajem (škoda fabia rally2), ki pa bosta predvidoma težko blizu Turku in Grossiju. Omenjeni Klemenčič je bil pred 20 leti sicer že državni prvak Slovenije. Na zmagovalne stopničke v skupni razvrstitvi ciljata tudi Darko Peljhan in Matej Čar (VW polo proto).

Tekmovalno najbolj zanimiv bo razred Divizije 2, kjer vozijo dvokolesno gnani avtomobili. To je tudi zelo številčen razred, kjer pa je sam vrh tistih, ki se bodo potegovali za naslov državnega prvaka, vednarle zelo ozek. Očitna kandidata sta dejansko le dva. To sta Mark Škulj in Pia Šumer ter Jan Medved in Izidor Šavelj. Obe posadki vozita letos nov avtomobil in sicer opel corso rally4. Medved brani naslov, Škulj pa ga želi po lanskih številnih tehničnih okvarah le osvojiti. Pomemben pokazatelj razmerij moči med obema bo že prvi reli, kjer lani Škulj ni bil tako prepričljiv kot v preostanku sezone, Medved pa je vse do zdrsa s ceste odpeljal morda celo najboljšo dirko leta. V tem razredu je dirkaške rokavice obesil Grega Premrl, za zdaj dirkaškega programa za letos nima niti obetavni Nik Prunk (oba peugeot 208 rally4). Kako blizu se bodo lahko Škulju in Medvedu pripeljali ostali - med temi predvsem Martin Štucin (ford fiesta rally4), Jenej Fakin (peugeot 208 rally4) in Borut Bratina (peugeot 208 rally4), bodo pokazale že sobotne hitrostne preizkušnje.

V diviziji 3 na štartu prvega relija ne bo aktualnega prvaka Matica Humarja (renault clio RS). Prek zime so obnovili motor in menjalnik, nekateri deli pa niso pravočasno prispeli in Humar je moral odpovedati nastop. Favorita sta Vasja Miklavčič in Robert Kersnik (oba renault clio RS).

V diviziji 1 naslova državnega prvaka prav tako ne brani Martin Čendak, ki se je preselil v italijansko prvenstvo IRC. Z umikom lani skoraj nepremagljivega Čendaka se zdaj spet odpira širok vrh tega najbolj množičnega razreda. Med kandidati za vrh je Domen Slejko (opel adam cup), Aljoša Makarovič (MG ZR 105), mladi Rene Černigoj (opel adam cup) in na tem reliju vselej izjemno hitri Aljaž Bratož (renault clio 1,4). Bratož je nemara celo prvi favorit za zmago v Vipavski dolini.

foto: Uroš Modlic

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram