Turk v odlični atmosferi osvojil Vipavsko dolino

Jubilejni deseti reli v Vipavski dolini je po letu premora spet ponudil pravi dirkaški praznik. V odlični atmosferi je devet hitrostnih preizkušenj najhitreje odpeljal aktualni državni prvak Rok Turk s sovoznikom Vilijem Ošlajem (hyundai i20 R5).

Idrijčan je zmago lahko proslavil tudi z atraktivnimi vložki, ki so jih bile množice gledalcev ob pravih cestnih klasikah slovenskega relija seveda zelo vesele. V konkurenci slovenskega državnega prvenstva je Turk dobil vseh devet preizkušenj, v skupni razvrstitvi pa mu je dva “skalpa” vzel nemški gost Albert von Thurn und Taxis (VW polo R5). Ta je imel v cilju 43,1 sekunde zaostanka za Turkom. Razlika med obema je bila do predzadnje hitrostne preizkušnje, kjer je Nemec prebil gumo, celo še manjša in Turk si na poti do zmage ni smel privoščiti napake.

“Morda je na daljavo vse skupaj videti enostavno, toda še vedno je treba na cesti pokazati svoje in odpeljati brez napak. Bil je zelo lep reli, zelo sem užival med vožnjo skozi ovinke, obdane z veliko gledalci. Zdaj vidim, kako močno smo jih pogrešali,” je po zmagi povedal Turk.

Marko Grossi in Tara Berlot (foto: Uroš Modlic)

Tako kot v Velenju je imel v slovenski razvrstitvi tudi tokrat dobre tri minute prednosti. Tokrat pa mu ni bil najbližje someščan Darko Peljhan, temveč odlični Marko Grossi (peugeot 208 rally4, sovoznica Tara Berlot). Grossi se je predstavil z novim dirkalnikom peugeotom 208 rally4 in že od zjutraj v zelo izenačeni drugi diviziji - ta je namenjena dirkalnikom s pogonom na sprednji par koles - začel narekovati zelo oster ritem. Grossi je vozil brez napak in kmalu je bilo jasno, da mu tekmeci ne bodo kos. Jernej Fakin (ford fiesta rally4, sovoznik Gregor Fakin) se mu je po drugi hitrostni preizkušnji še približal na 4,6 sekunde, a je nato Grossi spet začel bežati. Med Slovenci je v tem razredu dobil sedem od devetih hitrostnih preizkušenj in imel v cilju 27,1 sekunde prednosti pred vsemi.

Drugega mesta v diviziji II se je veselil Martin Štucin (renault clio R3, sovoznica Tjaša Medvešek), ki je bil z rezultatom lahko dvojno zadovoljen. Najprej zaradi uspešnega povratka v dirkalni avtomobil in tudi precej boljših časov v močni konkurenci. Štucin je zanesljivo držal prednost pred zasledovalci. Edini grenak priokus je bilo zanj le dejstvo, da se mu je v skupni razvrstitvi slovenskega državnega prvenstva prav na zadnji hitrostni preizkušnji izmaknilo skupno tretje mesto. Za eno sekundo mu ga je namreč odščipnil Darko Peljhan (mitsubishi lancer EVO9, sovoznik Matej Čar), ki se je dobro kosal z najhitrejšimi v diviziji II.

V diviziji II so Grossiju in Štucinu sledili Fakin, domačin Borut Bratina (ford fiesta rally4, sovoznik Lucijan Vovk) in Jan Medved (ford fiesta rally4, sovoznik Izidor Šavelj). Fakina, Bratino in Medveda je v cilju ločilo le slabih 12 sekund.

V diviziji III še druga zmaga letos za Matica Humarja (renault clio, sovoznik Matic Peternel). Imela sva več kot minuto naskoka pred Kristijanom Širokom (peugeot 306, sovoznik Tadej Simčič).

V diviziji I je z relijem začelo 29 posadk, v cilj jih je pripeljalo le 13. Osip je bil torej zelo velik, prepričljivo najbolje pa je z relijem opravil Matjaž Mihevc (renault clio rally5, sovoznik Klemen Rončel). Razlike sicer niso bile velike, toda Mihevc je vendarle večji del relija dobro nadziral prednost. Z relijem je sicer še hitreje začel Aljaž Bratož (renault clio 1.4, sovoznik Robert Štokelj), ki pa je moral nato odstopiti. Zelo zanimiv je bil obračun za drugo mesto, kjer je odločitev padla šele v zadnjih metrih relija. Primož Kačič (MG ZR 105, sovoznik Aljaž Černigoj) je za 0,9 sekunde prehitel Nejca Mraka (suzuki swift, sovoznik Darko Vončina). Ostali so zaostali več minut. Četrtouvrščeni Luka Brus (MG ZR 105, sovoznik Mitja Ločnikar), sicer zmagovalec relija v Velenju, je imel sicer tudi mnogo tehničnih težav.

Rezultati

1.Turk-Ošlaj (hyundai i20 R5) 57:38,2; 2. Von Thurn und Taxis-Ettel (VW polo R5) + 0:43,1; 3. Grossi-Berlot (peugeot 208 rally4) + 3:07,6; 4. Peljhan-Čar (mitsubishi lancer EVO9) + 3:33,6; 5. Štucin-Medvešek (renault clio R3) + 3:34,7; 6. Wagner-Stein (ford fiesta rally4) + 3:46,9; 7. Fakin-Fakin (ford fiesta rally4) + 3:56,2; 8. Bratina-Vovk (ford fiesta rally4) + 4:06,1; 9. Medved-Šavelj (ford fiesta rally4) + 4:08,1; 10. Premrl-Brešer (toyota GT-86) + 4:34,5 …

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram