Turk zanesljivi zmagovalec v Železnikih

Rok Tuk je četrtič dobil reli v Železnikih, kjer je s sovoznikom Vilijem Ošlajem (hyundai i20 R5) dobil vse hitrostne preizkušnje in imel v cilju desetih hitrostnih preizkušenj tri minute in 40 sekund prednosti. V slovenskem državnem prvenstvu na stopničkah še Marko Grossi (peugeot 208 rally4) in Aleš Zrinski (ford fiesta R5).

Odlična predstava Roka Turka in sovoznika Vilija Ošlaja (Hyundai i20 R5) tudi na reliju v Železnikih. Pokazala sta zavzeto vožnjo in odlične čase. Šele na sedmi hitrostni preizkušnji so se jima tekmeci - konkretno Avstrijec Lukas Dunner (škoda fabia R5) - prvič približali na manj kot sekundo zaostanka na prevoženi kilometer. Na šestih preizkušnjah je ta prednost znašala krepko čez dve sekundi, na eni celo tri sekunde na kilometer HP. Taka suverenost kajpak ni samoumevna in Turk si za novo zmago ter dosežene čase spet zasluži pohvale. Zmagal je na vseh preizkušnjah in imel v cilju slabe štiri minute prednosti.

Drugi v Železnikih je bil Avstrijec Lukas Dunner (škoda fabia R5), tretji pa najhitrejši med dvokolesno gnanimi avtomobili Marko Grossi (peugeot 208 rally4, sovoznica Tara Berlot). Med Slovenci se je na stopničke prebil Aleš Zrinski (ford fiesta R5, sovoznik Rok Vidmar), ki se je tako med najboljše vrnil po težki spomladanski nesreči na testiranju.

Do odločitev je v Železnikih prišlo že prvi dan, ko si je Turk pred tekmeci privozil dve minuti naskoka. V nadaljevanju relija Idrijčan ni popuščal in še naprej dosegal odlične čase. Na drugo mesto skupno se je prebil Dunner, tretje mesto pa je zadržal Grossi. Portorožan je podobno kot Turk temelje zmagi v diviziji II postavil že prvi dan. Privozil si je dobre pol minute prednosti pred zasledovalci. Jernej Fakin (ford fiesta rally4, sovoznik Gregor Fakin) ni zaostajal veliko, toda za Grossija vendarle prave rešitve ni imel. Drugi dan relija sta brata Fakin uspela ubraniti napade vse hitrejšega Jana Medveda (ford fiesta rally4, sovoznik Izidor Šavelj).

V diviziji III državnega prvenstva je reli zanesljivo dobil Jaka Valant (BMW M3, sovoznik Jan Nik Jesenovec). Imel je dobro minuto prednosti pred Maticem Humarjem (renault clio RS, sovoznik Matic Peternel). Letos dvakratni zmagovalec te divizije je za dobrih šest sekund ugnal Vasjo Miklavčiča (renault clio RS, sovoznik Martin Černigoj).

V diviziji I se je reli začel z napetim obračunom Nejca Mraka (suzuki swift, sovoznik Darko Vončina) in Matjaža Mihevca (renault clio rally5, sovoznik Gašper Verbič). Tehnične težave s polosjo so upočasnile Mihevca, Mrak pa je imel z zavorami in gorivom še največ težav po zadnji petkovi hitrostni preizkušnji. Mrak v drugem delu relija ni imel več težav in v cilju se je veselil 56 sekund prednosti pred Primožem Kačičem (MG ZR 105, sovoznik Aljaž Černigoj). Tretji je bil Luka Brus (MG ZR 105, sovoznik Tadej Zaljuberšek).

Rezultati - 8. reli Železniki 2021

1.Turk-Ošlaj (hyundai i20 R5) 1:08:11,0; 2. Dunner-Minor (škoda fabia R5) + 3:44,3; 3. Grossi-Berlot (peugeot 208 rally4) + 4:16,1; 4. Kovacs-Istovics (ford fiesta R5) + 4:21,6; 5. Wagner-Stein (ford fiesta rally4) + 4:35,2; 6. Zrinski-Vidmar (ford fiesta R5) + 4:39,4; 7. Peljhan-Čar (VW polo proto) + 5:02,2; 8. Fakin-Fakin (ford fiesta rally4) + 5:08,1; 9. Kossler-Kalinke (subaru impreza STI) + 5:35,6; 10. Prodan-Raštegorac (ford fiesta rally4) + 5:58,7; …

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram