Turk že šestič državni prvak v reliju

Rok Turk je z zmago na reliju Soška dolina že šestič postal državni prvak v reliju. S sovoznico Blanko Kacin sta bila letos nepremagljiva. Med dvokolesno gnano konkurenco v Kobaridu slavje za Marka Škulja (ford fiesta rally4), naslov pa se nasmiha tokrat četrtouvrščenemu Janu Medvedu (ford fiesta rally4).

Soška dolina je prvič gostila reli za državno prvenstvo. Na sedmih hitrostnih preizkušnjah v širši okolici Kobarida, kjer je bilo središče relija s servisno cono, se je odvijala predzadnja preizkušnja letošnje sezone. Z novo zmago je državni prvak v reliju že šestič postal Rok Turk (hyundai i20 rally2). Dobil je vseh sedmih preizkušenj in več kot zanesljivo osvojil še tiste zadnje tri točke, ki so mu pred štartom še manjkale.

Turkova prednost je bila velika, saj je druguvrščeni Marko Grossi (hyundai i20 R5) zaostal minuto in 25 sekund. Portorožan se je želel približati Turku na zaostanek sekunde in pol na kilometer preizkušnje. Grossi je bil obenem dovolj hiter, da je za seboj pustil Boštjana Logarja (škoda fabia rally2). Logar je za Grossijem zaostal za 41 sekund.

Tik za prvo trojico se je odvijal izmejen obračun za vrh razreda dvokolesno gnanih dirkalnikov. Favorit je bil Mark Škulj (ford fiesta rally4), a je bil spet odličen Nik Prunk (peugeot 208 rally4). Škulj in Prunk sta dobila po tri hitrostne preizkušnje, eno pa še Jan Medved (ford fiesta rally4). V cilju je najhitrejša voznika ločilo 17 sekund.

Tretji je bil Grega Premrl (peugeot 208 rally4), četrti pa Jan Medved (ford fiesta rally4). Vodilni v državnem prvenstvu je sicer začel skladno z napovedjo in sicer zelo napadalno, saj se ni želel zavezati le zadržani taktični vožnji. Medved, ki mu na zadnjih dveh relijih zadoščata že dve peti mesti, je v zadnjih kilometrih ubranil četrto mesto pred Švedom Millejem Johanssonom (ford fiesta rally4).

V diviziji 3 je tokrat po odstopu prvaka Matica Humarja (renault clio RS) slavil Miha Mušič (BMW M3), v Diviziji 1 pa je naslov državnega prvaka z novo zmago potrdil Martin Čendak (opel adam cup). Drugi je bil Domen Slejko (opel adam cup), tretji pa Rok Bodlaj (škoda fabia).

Zmaga na reliju Soška dolina je Turku tudi teoretično potrdila njegov šesti naslov državnega prvaka v reliju v skupni razvrstitvi. 40-letni Turk je prvo gorsko dirko peljal leta 2001 na Planini in začel leto pozneje voziti v reliju z VW polom. Dvajset let je postal eden rezultatsko nauspešnejših voznikov relija v Sloveniji. Letos je že šestič zaporedoma postal državni prvak. Šest naslovov ima tudi njegov rojak Darko Peljhan, ki mu je bil v šolskih letih na dirkah še mehanik. Medtem ko je Turk šest naslovov zbral v šestih letih, so Peljhanovi razporejeni v obdobje kar 22 let. Turk je za slovensko prvenstvo odpeljal že več kot sto relijev in včeraj v Kobaridu slavil svojo 31. zmago. Sovoznica Blanka Kacin je državna prvakinja med sovozniki postala že na prejšnjem reliju v Novi Gorici, to je bil zanjo peti naslov v skupni razvrstitvi.

foto: Uroš Modlic

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram