Turku in Grossiju zmagi na Delti

Rok Turk in Blanka Kacin sta kljub nekaj težavam dobila reli Delta na Hrvaškem in vknjižila še tretjo letošnjo zmago za slovensko državno prvenstvo. Kljub nekaj težavam z amortizerjem in prebito pnevmatiko, ki sta jo menjala na najdaljši 31-kilometri preizkušnji, sta uspela zmagati tudi v skupni razvrstitvi relija in tako osvojila zmago za FIA reli pokal. Turk je brez najresnejšega tekmeca Dušana Borkovića (škoda fabia rally2) ostal že na drugi preizkušnji, Avstrijec Simon Wagner s slovensko sovoznico Pio Šumer pa z dvokolesno gnanim dirkalnikom seveda ni bil kos Turku.

“Dobro je bilo tako dolgo dirko izkoristiti za spoznavanje dirkalnika. Imela sva srečo, da sem lahko preizkusil več različnih stvari, zato so tudi časi nekoliko nihali. Žal se je zgodila poškodba platišča, ki je povzročila prazno pnevmatiko, a se je izšlo za zmago. Dirka je bila zelo dobra in težka. Od zunaj je marsikaj videti enostavno, toda na cesti je vseeno veliko težje. Ali si v boju za zmago sam ali pa jih je več, do cilja je treba priti brez večjih napak,” je reli ocenil Turk.

V slovenskem prvenstvu voznikov je drugo mesto osvojil Marko Grossi (peugeot 208 rally4), med sovozniki pa Šumerjeva. Grossi se je tokrat presedel iz hyundaija i20 R5 v svoj lanski peugeot in zelo težko ter naporno dirko zmagal tudi s pravo taktiko. Na osmih preizkušnjah je le na eni postavil najboljši čas, a to je zadoščalo za zmago.

“Česa takega pred leti še ne bi znal. Imel sem tudi nekaj sreče, da nisem prebil pnevmatike na istem mestu kot Turk. Vedel sem, da bodo tekmeci napadli in da bo zato velika verjetno prebitih pnevmatik. Sam sem se izognil vsem težavam, v zadnjem delu relija pa sem le še pazil,” je povedal Grossi.

Če je Grossi dobil le eno preizkušnjo od osmih, jih je Mark Škulj (ford fiesta rally4) kar šest. Odlično je začel z relijem, toda na dveh preizkušnjah prebil dve pnevmatiki in zaostal več kot tri minute. Do konca relija se je v razvrstitvi divizije II vrnil na drugo mesto, kar je Škulja odlična bera točk. Grossi letos namreč vozi večinoma štirikolesno gnani dirkalnik in Škulju ni nevaren za naslov državnega prvaka. Na drugi strani sta prav na Delti, kjer so se osvojene točke pomnožile s koeficientom 1,5, odstopila Grega Premrl (peugeot 208 rally4) in Nik Prunk (peugeot 208 rally4). Premrl je kot glavni Škuljev tekmec v prvenstvu poškodoval hladilnik, Prunk pa je zletel s ceste. Čeprav je imel veliko tehničnih težav s pregrevanjem motorja, je bil v diviziji II četrtega mesta vesel tudi Jan Medved (ford fiesta rally4).

V skupni razvrstitvi slovenskega DP je za Turkom in Grossijem tretje mesto osvojil Aleš Zrinski (ford fiesta R5), ki je uspel postaviti med Slovenci najboljši čas na prvi izvedbi najdaljše preizkušnje.

V diviziji I je bil zanesljivo najhitrejši Martin Čendak (opel adam cup), ki je bil tudi odličen osmi skupno za slovensko DP. V diviziji I sta do cilja pripeljala še Domen Slejko (opel adam cup) in Bojan Velkavrh (VW polo), v diviziji III je na reliju kot edini nastopil Matic Humar (renault clio RS).

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram