Varnostni bilten št. 10

Spoštovani kolegi,

Preden se kateri koli voznik poda na tekmovanje, mora najprej pravilno pripeti svoj varnostni pas, saj bo to eden ključnih elementov, ki ga ščiti ob nesreči.

Da lahko varnostni pasovi zagotavljajo optimalno zaščito, morajo tekmovalci upoštevati najboljšo prakso za namestitev varnostnih pasov, kot je določeno v mednarodnem športnem kodeksu FIA v Dodatku J ali tehničnih predpisih prvenstva.

Vozniki (ali sovozniki) v enosedežih, športnih avtomobilih in tekmovalnih avtomobilih z zaprtimi kabinami morajo pred odhodom na tekmovanje preveriti položaj varnostnih pasov, da preprečijo resne ali smrtne poškodbe.

Uradne osebe lahko zavrnejo udeležbo na tekmovanju, če voznik in/ali sovoznik varnostnega pasu ne namesti pravilno. Preverite, ali je vaš varnostni pas pravilno nameščen, tako da sledite spodnjim korakom:

1 - Pravilen položaj sponke glede na medenico
Pasovi v naročju se morajo tesno prilegati v pregib med medeničnim grebenom in zgornjim delom stegna. Pod nobenim pogojem jih ne smete nositi čez predel trebuha. Trakovi v naročju in mednožju morajo držati medenični predel na največji možni površini.

2 – Točke pritrdišča varnostnih pasov
Pomembno je, da so varnostni pasovi pritrjeni v skladu z Mednarodnim športnim kodeksom FIA v Dodatku J ali/in tehničnega pravilnika prvenstva.

Varnostne pasove je prepovedano pritrditi na sedeže ali njihove opore. S tem zagotovimo, da v primeru odpovedi pritrdišč sedeža med nesrečo voznik ne bo izvržen skupaj s sedežem in pasom. Tekmovalce opozarjamo, da imajo dodatek J in/ali tehnični pravilnik prvenstva veljavne predpise, ki omogočajo namestitev pasu s priporočenimi koti trakov, navedenimi v spodnji točki 5.

3 - Napeljava varnostnih pasov
Trakovi na ramah, naročju in mednožju morajo potekati skozi namenske reže na sedežu, da ovijejo in držijo ramensko in medenično regijo na največji možni površini. Ves trak mora prosto prehajati skozi reže sedeža, da se izognete obremenitvi roba sedežne reže.

Paziti je treba, da se trakovi ne morejo poškodovati zaradi drgnjenja ob ostre robove.

4 – Prostor okoli zaponke varnostnega pasu
Da bi se izognili neželjenemu odpiranju varnostnega pasu med vožnjo, morajo tekmovalci med krmiljenjem preveriti razdaljo med rokami in zaponko varnostnega pasu. Med premikanjem volana za 180 stopinj v levo in desno naj bodo roke vedno na varni razdalji od vzvoda zaponke.

5 - Namestitev varnostnega pasu
Varnostni pas mora biti nameščen v skladu z Mednarodnim športnim kodeksom FIA v skladu z Dodatkom J ali/in tehničnim predpisom prvenstva, vendar naj bo, kadar je le mogoče, čim bližje kotom, prikazanim spodaj.

6 - Napetost varnostnega pasu
Študije, ki jih je izvedel Oddelek za varnost FIA, so pokazale, da je napetost varnostnega pasu pomembna za zmanjšanje tveganja resnih poškodb in za pravilno delovanje naprave čelnega omejevalnika (FHR). Zato je pomembno, da imajo tekmovalci svoje varnostne pasove vedno ustrezno zategnjene.

7 - Interakcija med varnostnim pasom in napravo za čelni omejevalnik
Naprava za čelni omejevalnik za glavo (FHR) zadrži voznikovo glavo glede na njegov trup med čelnim ali čelnim trkom pod kotom, s čimer se zmanjša obremenitev glave in vratu. Da bi dosegli največjo zaščito, ki jo zagotavlja naprava FHR, je pomembno, da je varnostni pas nameščen v skladu z navodili FIA in specifikacijo za namestitev za naprave HANS / Hybrid & Hybrid Pro v dirkalnih tekmovanjih.

Spodbujamo vas, da te informacije delite s svojimi tehničnimi delegati, nadzorniki in konkurenti.

Lep pozdrav,
Oddelek za varnost FIA

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram