Varnostni bilten št. 11

Spoštovani kolegi,

Pomembno je, da tekmovalci opravijo preglede vsakega kosa varnostne opreme, preden se odpravijo na progo.

Loeb Sébastien (fra), Bahrain Raid Xtreme, BRX Prodrive Hunter T1+, Auto FIA T1/T2, portrait at the start, DSS during the Stage 4 of the Dakar Rally 2022 between Al Qaysumah and Riyadh, on January 5th 2022 in Riyadh, Saudi Arabia - Photo Julien Delfosse / DPPI

Vozniki in sovozniki morajo pred začetkom kakršnega koli treninga, dirke ali hitrostne preizkušnje preko spodnjega seznama preveriti vsak kos varnostne opreme, da preprečijo poškodbe.

1 - Aktivirajte vgrajeni gasilni sistem in odstranite varnostni zatič ročnega gasilnega aparata

Pred začetkom kakršnih koli aktivnosti na progi morajo tekmovalci:

  • Aktivirati vgrajeni gasilni sistem v primeru električnega aktiviranja.
  • Odstraniti varnostni zatič iz vgrajenega sistema za gašenje in ročnega gasilnega aparata, preden vstopite na hitrostno preizkušnjo ali na dirkališče.
Aktiviran sistem - pripravljen za uporabo

Sistem z varnostnimi zatiči - ni pripravljen za uporabo

2 - Balaklava pod kombinezonom

Vrat, zapestja in gležnji morajo biti vedno pokriti z vsaj 2 kosoma zaščitnih oblačil. Tekmovalci morajo poskrbeti, da je ognjevarna balaklava nameščena pod dirkalni kombinezon, da se izognejo neposrednemu stiku kože s plameni. Oblačila ne smejo biti pretesna, saj se tudi s tem zmanjša raven zaščite.

3 - Zategnite pasove na čeladi

Pomembno je, da so pasovi pod brado ves čas pravilno napeljani in zategnjeni. FIA homogirane čelade predstavljajo glavno zaščito za glavo in vrat, ki jo je mogoče doseči le, če je čelada pravilno nameščena. V nasprotnem primeru se lahko čelada med nesrečo sname z glave in ne predstavlja več zaščite.

4 - Vizir

Pomembno je zagotoviti, da je vizir ves čas pravilno zaprt in zaklenjen, saj se s tem prepreči odpiranje vizirja med trkom in posledično izpostavljanje voznikovega obraza možnim delcem in ognju.

5 - Povežite FHR na hans

FHR zadrži voznikovo glavo med čelnim trkom in zmanjša obremenitev glave in vratu. Za učinkovito delovanje mora biti FHR ves čas pričvrščen s pritrdilnimi točkami in sponkami na obeh straneh čelade.

6 - Prepričajte se, da je FHR nameščen pod ramenskimi pasovi

Zelo pomembno je, da so ramenski pasovi nameščeni čez FHR, saj lahko le tako zagotovi ustrezno zaščito. Na spodnji sliki si lahko pogledate prikaz najboljše prakse za namestitev:

7 - Zategnitev pasovov

Vsi pasovi varnostnega pasu morajo biti pravilno povezani, da zagotovijo optimalno zaščito ob morebitnem trku. Študije, ki jih je izvedel Oddelek za varnost FIA, so pokazale, da je napetost varnostnega pasu pomembna za zmanjšanje tveganja resnih poškodb in za pravilno delovanje FHR.

FIA opozarja, da lahko uradne osebe tekmovalcem zavrnejo vstop na dirkališče ali na hitrostno preizkušnjo, če voznik ali sovoznik svoje varnostne opreme ne namestita pravilno.

Več informacij lahko najdete v FIA International Sporting Code v dodatku J in L, FIA Guide and installation specification for HANS® devices in racing competitionFIA Guide and installation specification for Hybrid & Hybrid Pro devices in racing competition, in v posebnih in športnih predpisih prvenstva.

Spodbujamo vas, da te informacije delite s svojimi tehničnimi delegati, nadzorniki in konkurenti.

Lep pozdrav,
Oddelek za varnost FIA

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram