Velika teža relija v Novi Gorici, a taktika je le ena

Reli za državno prvenstvo v Novi Gorici bo ena ključnih točk letošnjega državnega prvenstva, ki je z izjemo skupne razvrstitve še daleč od odločenega. Aktualni državni prvak Rok Turk vsaj v skupni razvrstitvi slovenskega državnega prvenstva nima pravega tekmeca, zato pa izziv ostaja prva slovenska zmaga na reliju v Novi Gorici. Ta je tudi letos del FIA evropskega pokala.

Turk želi popraviti napako iz leta 2018

Na dozdajšnjih devetih relijih v Novi Gorici so zmage osvajali le tuji vozniki relija. Sprva je imel Claudio De Cecco precej bolj konkurenčen dirkalnik od Slovencev, nato sta na reli prišla in vlogo favorita pričakovano potrdila Umberto Scandola in Nikolay Gryazin. Scandola kot eden vodilnih voznikov iz Italije in Gryazin, reden udeleženec relija za svetovno in evropsko prvenstvo, sta spadala med najbolj kakovostne udeležence slovenskih relijev vseh časov.

Zadnja leta najuspešnejši slovenski voznik relija Rok Turk je bil blizu novogoriškemu skalpu leta 2018, ko je bil s peugeotom 208 T16 na pragu zmage, a je nato zletel s ceste, prebil gumo in zmago prepustil Čehu Ondreju Bisahi (ford fiesta R5).

Prve odgovore bo dal že odločen ritem na uvodnih hitrostnih preizkušnjah

Tako kot na zadnjih relijih bo Turk tudi tokrat predvsem na začetku relija narekoval oster in odločen ritem, kar velja tudi za ostale favorite. Na petkovih sedmih hitrostnih preizkušnjah bo na voljo dodatnih pet točk za državno prvenstvo, morebitna občutnejša razlika pa bo vodilnim omogočila nekoliko lagodnejše sobotno nadaljevanje relija.

Glavna tekmeca najhitrejšega Slovenca bosta Lukas Dunner (škoda fabia R5), komaj 19-letni voznik iz Avstrije, ki vozi svojo prvo sezono v reliju in vodi v pokalu Mitropa, in nemški princ Albert von Taxis und Thurn (VW polo R5). Nemec je bil Turku dokaj blizu na reliju Vipavska dolina in ob enaki razliki je bil njegov zaostanek ravno še toliko majhen, da si Turk ne more privoščiti večje napake ali prebite pnevmatike. Poleg lanskega podprvaka Aleša Zrinskega (ford fiesta R5), ki se postopno vrača po spomladanski hudi nesreči in zlomljeni ključnici, bo v dirkalniku sedel še izkušeni Madžar Ferenc Kiss (VW polo R5). Dunner bo prav gotovo zadovoljen z zaostanki pod sekundo na kilometer za Turkom, enako bo bržkone veljalo tudi za Kissa.

Turkovi konstantni časi bodo referenca tudi za Grossija, Fakina in Humarja

Odločni Turkovi časi bodo pomembna referenca tudi za slovenske voznike v dvokolesno gnanih dirkalnikih. Ker Turk vozi konstantno, zato zaostanki na kilometer HP kažejo tudi hitrost najhitrejših med dvokolesno gnano konkurenco.

Marko Grossi (peugeot 208 rally4) je letos pokazal največ in je za Turkom na kilometer v povprečju zaostajal okrog dveh sekund na kilometer. Grossi bo moral pošteno paziti na točke v diviziji II, kjer se mu je lani naslov državnega prvaka izmuznil in kani letos popraviti zamujeno v lanski skrajšani sezoni.

V Novi Gorici ena zadnjih priložnosti čaka Jerneja Fakina (ford fiesta rally4), ki je bil letos še najbližje Grossiju. Dodaten prestiž bo pomenila primerjava časov s povratnikom Aleksom Humarjem (ford fiesta rally4), ki je bil pred dvema letoma v Novi Gorici najhitrejši med dvokolesno gnano konkurenco v Sloveniji.

Med omenjene se bo zagotovo vmešal tudi Darko Peljhan v štirikolesno gnanem VW polu, ki se z Grossijem bori za drugo mesto v skupni razvrstitvi državnega prvenstva.

Do zdaj štirje vozniki na štartu vseh relijev v Novi Gorici

Še bolj kot v skupni razvrstitvi bodo tako pomembne razdeljene točke v ostalih razredih državnih prvenstvih. Tako v Grossijevi in Fakinovi diviziji II in še posebej v letos najbolj nepredvidljivi diviziji I. Tudi v diviziji III ima Matic Humar (renault clio) že veliko prednost.

In še to, do zdaj so le štirje vozniki nastopili prav na vseh osmih relijih v Novi Gorici in so letos v konkurenci tudi na deveti izvedbi. To so Jure Jereb (VW polo), Angelo Martinis (citroen saxo), Igor Žbogar (renault clio R3T) in Mitja Bratina (citroen AX GTI). Štirje vozniki (Grossi, Humar, Miklavčič in Rončel) so manjkali na eni izvedbi relija.

foto: Uroš Modlic

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram