Zajelšnik in Grudnik najsrečnejša na Gorjancih

Po letu premora so se avtomobilski dirkači vrnili na Gorjance in s tem na najlepši način obeležili 50 letnico prve dirke na tej cesti za takratno jugoslovansko državno prvenstvo. V hudi pripeki je nastopilo 81 voznikov, s tremi treningi in dvema tekmovalnima vožnjama pa je uspešno zaključilo 71 voznikov. Po pričakovanju je bil prvi junak dirke Patrik Zajelšnik (norma MC20F), ki si je privozil več kot deset sekund prednosti pred tekmeci. Rekord je bil za Zajelšnika sicer nedosegljiv, toda številnim navdušencem ob progi je znal pokazati zmogljivosti svojega dirkalnika.

“Najprej bi rad čestital organizatorjem za lepo prireditev in jubilejno izvedbo. Žal nisem imel prave konkurence, toda to je bil zame dober trening pred nadaljevanjem sezone. Dirka je minila brez večjih težav, zadovoljen sem z vožnjo. Le pred štartom druge vožnje, ko je bilo tik pred menoj nekaj prekinitev, je bilo v mojem prototipu že zelo vroče in to bi lahko vplivalo na zbranost,” je po zmagi povedal Zajelšnik, ki je v skupni razvrstitvi ugnal Bernharda Gradischniga (norma M20 FC) za dvanajst, tretjeuvrščenega Karla Schagerla (VW golf) - Avstrijec je bil z naskokom najboljši med “turističnimi” avtomobili - pa že za 20 sekund.

Bubničeva sklopka ni zdržala 600 stopinj Celzija

Najhitrejši Slovenci so imeli precej smole. V prvi vožnji je moral odstopiti Vladimir Stankovič (lola B09), še bolj pa bo v boju za naslov državnega prvaka odstopil občutil Milan Bubnič (lancia delta). Pivčan je vozil odlično in po treningih zanesljivo vodil v slovenskem državnem prvenstvu, toda nato mu je odpovedala sklopka. Skupaj z le sedmim mestom na uvodni dirki v Tolminu je Bubničeva bera točk še dokaj majhna in to odpira možnosti njegovim tekmecem.

“Dvakrat sem moral štartati. Sklopka se je segrela na 600 stopinj Celzija in sledil je odstop. Škoda, toda to je del dirkanja,” je povedal Bubnič, sicer zmagovalec prejšnje dirke v Skradinu in do Gorjancev tudi vodilni dirkač v skupnem seštevku državnega prvenstva.

Matevž Čuden vodi v skupnem seštevku DP. (foto:v Uroš Modlic)

Grudniku nepričakovana zmaga

Zmago za državno prvenstvo je na Gorjancih tako slavil Matej Grudnik (renault clio), ki je imel po treningih za Bubničem 4,9 sekunde zaostanka. Realno ga ne bi mogel ogroziti, z Bubničevo okvaro pa je bila zanj pot do zmage odprta. Tako se je tudi Grudnik z nekaj zamika vključil v boj za naslov državnega prvaka, saj je bil to zanj prvi letošnji nastop.

“Zelo sem vesel te zmage in še posebej odličnega vzdušja, toliko gledalcev na Gorjancih ne pomnim. Za nas je bil zaradi tehničnih težav pred dirko že sam štart velik uspeh, na zmago niti pomisliti nisem upal. Ni sicer lepo zmagati na račun okvare tekmeca, smo pa s tem dobili zahvalo za ves trud,” je po zmagi povedal Grudnik.

Čuden v vodstvo državnega prvenstva

Zelo napet je bil obračun za končno drugo mesto v slovenskem DP. Po prvi vožnji so le tri desetinke ločile Matica Kogeja (mitsubishi lancer), Matevža Čudna (renault clio) in Gregorja Vouka (subaru impreza). V drugo je bil Kogej najhitrejši med trojico in je tako osvojil drugo mesto. Tako je nadgradil zmago z uvodne dirke v Tolminu, žal pa je odstopil na dirki v Skradinu. Tretji v slovenski razvrstitvi je bil avstrijski gost Gerald Glinzner (porsche 911 GT3), nato pa sta sledila Čuden in Vouk. Čuden je po Gorjancih spet prevzel vodstvo v skupnem seštevku državnega prvenstva, kjer je pred dirko le za točko zaostajal za Bubničem.

Čuden je ob tem zmagal tudi v diviziji II, kjer je inel 7,3 sekunde prednosti pred Alojzem Udovčem (renault clio R3) in 8,8 sekunde pred Patrikom Ruzzierijem (fiat punto kit car).

V diviziji I sta se na vrh uvrstila dva nova renault clia rally5. Cel konec tedna je bil najhitrejši Luka Brus, ki je imel po dveh vožnjah 5,4 sekunde prednosti pred Domnom Svetom. Ta se je po nesreči v Skradinu uspešno vrnil med najboljše v tem razredu, kjer je sicer dobil uvodno dirko v Tolminu. Tokrat je biol tretji Aljoša Makarovič in sicer le za desetinko pred Klemnom Trčkom (oba MG ZR 105).

Zmaga za Luko Brusa v diviziji I. (foto:v Uroš Modlic)

Iz šestega mesta do zmage v pokalu Twingo

Najbolj napeto je bilo po pričakovanjih v pokalu Twingo. Čeprav je bil po prvi vožnji le šesti in to z zaostankom dobre sekunde, je naposled do zmage prišel Aljoša Mlakar. Vozi svojo prvo sezono in predstava z Gorjancev, kjer je v drugi vožnji vse ugnal za skoraj devet desetink sekunde, ga uvršča med favorite za letošnji naslov prvaka. Drugi je bil Miha Fabijan, ki je za 19 stotinke sekunde ugnal Dejana Krofla. Prvih štirje vozniki so bili razvrščenih v eni sekundi.

Omenimo še zmago Marka Žgavca v konkurenci voznikov do 23 let in zmago Matevža Korošca (BMW 325 i) v pokalni diviziji V.

(foto:v Uroš Modlic)

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram